НОВИНИ

Хотели в Слънчев бряг може да фалират заради банкрута на "Томас Кук"

Щети за милиони левове ще понесе българският туристически бранш след фалита на британския туроператор "Томас Кук". По този повод ресорният министър Николина Ангелкова се среща с представители на британското посолство, туристически компании и хотелиери. Вчера министърът успокои бранша, че всички задължения на фирмата към българските й контрагенти ще бъдат изплатени от Британския гаранционен фонд АТОЛ. 58 хотела в страната ще бъдат засегнати от фалита. А на летището във Варна вече има два анулирани полета и опашки от 220 английски туристи, клиенти на "Томас Кук".

bnt avatar logo
от екип на БНТ
18:10, 24.09.2019
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Днес следобед с полет на наша авиокомпания за Манчестър заминаха 146 от чакащите, британските авиационни служби определиха кой да се качи и кой да остане за следващия полет късно тази вечер или утре. От Бургас вече отпътуваха 190 от британските туристи. Останалите 30 са настанени в Поморие.

Хотелиерите от Южното Черноморие са по-силно засегнати, тъй като компанията превежда дължимите суми два месеца след напускане на туристите. По първоначални данни задълженията на „Томас Кук" към български партньори възлизат на 100 милиона лева и за този сезон българският бизнес не е получил почти нищо от туроператора.

В курорта Слънчев бряг има реална опасност да фалират хотели.

Пламен Копчев, председател на Съюза на собствениците - Слънчев бряг: Очаквам тука по веригата да се получат големи сътресения, защото това са много пари. На Слънчев бряг предполагам, че ще са някъде между 20 и 30 милиона дължимите пари от фирмата „Томас Кук". Работници очакват заплати, доставчици очакват плащания.
Ростислава Димитрова, управител на хотел, Слънчев бряг: Нови туристи повече няма да посрещам, защото планувам в края на седмицата, на 29 да затворя хотела. И ако посрещна нови туристи, трябва да продължа да работя, което няма смисъл при условие, че ние чакаме такава голяма сума - да продължаваме да субсидираме „Томас Кук".

И в Бургас, и във Варна блокираните британци приеха спокойно новината, че трябва да чакат, за да се приберат от лятната си почивка.

Даян Чайлдс: Разочарована съм малко, разбира се, но проявявам разбиране. Засега. Ако дойдете след няколко часа, може да съм на друго мнение.
Люк: Беше абсолютен шок, никой не е очаквал такова нещо. Няколко пъти сме пътували чрез "Томас Кук". Казаха, че ще отнеме няколко часа, за да ни разпределят по други самолети. Нашият все още е в Израел.

Според професор Стоян Маринов от Варненската туристическа камара, фалитът на "Томас Кук" ще се отрази негативно на хотелиерите и у нас, и по целия свят, защото фирмата работи с 6000 хотела.

Проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: Ще има ефект и през следващия сезон, защото този бизнес на "Томас Кук" ще се разпределя между конкуренти. Хотели, които са работили сега с тях, ще трябва да търсят нови партньори, да предоговарят леглова база и няма да е лесно на туристическия бизнес в България. Има много доставчици, които също може би няма да си получат изцяло парите. Всички по веригата са губещи от този фалит.

Информацията за плащанията е конфиденциална, но според Стоян Маринов, ако неразплатените обороти у нас са 30 процента, това означава загуби в милиони евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Върховният съд на Великобритания: Спряната работата на парламента е незаконна
Върховният съд на Великобритания: Спряната работата на парламента е незаконна
Младежи от ВМРО поискаха ВСС да инспектира освобождаването на Полфрийман
Младежи от ВМРО поискаха ВСС да инспектира освобождаването на Полфрийман