Намалява димът над завода за битови отпадъци край село Шишманци. Сметището продължава да тлее, но все по-слабо. Надеждите на пожарникарите са скоро пожарът да бъде напълно загасен. И тази сутрин пред завода се събраха недоволни жители от съседните села, които настояват обгазяването да спре.

Шишманци, Раковски

До 2 ч. тази нощ е продължила работата на пожарникарите в района на пожара. Цялата хоризонтална зона на огнището е била засипана с пръст. На вертикалните скатове, които до скоро не можеха да се обработват и пушеха интензивно, вече е монтирана напоителна техника. Така рисковият сектор вече е добре намокрен, съобщиха от пожарната в Пловдив. Пушекът над завода днес е значително по-малък и светъл, което показва, че голяма част от съдържанието му са водни пари. Те ще намалят нивото на фините прахови частици, които превишиха с 18 процента безопасните стойности.

Ганчо Ганчев, жител на село Шишманци: Снощи не можеше да се диша в 9 часа, в 10 часа беше още по-зле. Много зле. Не можеше не врата, прозорец да отвориш.
Радослав Ночев - жител на град Раковски: Трудно се спи с малко бебе на климатик. Не го извеждаме вече навън, защото много гадно мирише, на нас ни става лошо, а представяме си на малко дете какво му става.

За утре е обявен протест срещу начина, по който работи завода за отпадъци. Очаква се да се съберат жители от четирите околни села.

Евгени Генчев, жител на Белозем: На този етап изчакваме да видим отговорните институции какво смятат да правят, след това смятаме да предприемем действия.

От управата на завода заявиха, че вече са предприели множество мерки за намаляване на риска от пожари.