НОВИНИ

Има страхове, няма омраза към бежанците

Над 80 % са убедени, че трябва да се прави подбор извън границите на ЕС за прием на бежанци. 50 на сто все още не могат да си представят да имат колега или съсед бежанец. Това сочи проучване на агенция ,,Сова Харис,,. Повече от половината анкетирани са уверени, че България не трябва да приеме солидарно полагащата й се квота бежанци. Изследването е по поръчка на ,,Института за икономика и международни отношения,, и Фондация ,,Фридрих Еберт" като в него са участвали 1000 души.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:04, 07.04.2016
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Има страхове, няма омраза към бежанците- това е генералното заключение на изследването. Над 46 на сто от хората смятат, че ЕС не трябва да помага на бежанците, търсещи убежище. Почти двойно по-малко са склонни да подадат ръка. Тези, които мислят, че трябва да се помага, посочват като основни мотиви хуманността, ангажираността на Евросъюза и толерантността. 23 на сто са солидарни само с хората, бягащи от войната. Хората, които са по-скоро скептични към бежанците посочват като основен мотив- страха от тероризъм и недоброто икономическо състояние на страната. Значително по-малко са тези, които не приемат различните етнос и религия.

;
Любомир Кючуков - директор на ,,Института за икономика и международни отношения,,: Българското общество като цяло не вижда сериозна заплаха толкова в загуба на идентичност, колкото заплахата я вижда преди всичко в икономическата и социална слабост на страната и натиска, който върху тези системи може да окаже бежанския поток.

Над 80 % са убедени, че трябва да се прави подбор извън границите на ЕС за прием на бежанци. Те ще са в тежест на икономиката ни - са убедени по-голямата част от участниците в анкетата. Над 50 на сто от анкетирани са категорични - решението на проблема с бежанците трябва да бъде общо за всички държави в ЕС. Над 20 на сто смятат, че всяка страна трябва да се справя сама.

;
Регине Шуберт - директор на Фондация ,,Фридрих Еберт- България": Европа е силна - икономически и политически, когато хората са силни, когато са заедно. Това, което ме притеснява е, че Европа се движи на 28 скорости. Понятието ,,солидарност,, изисква от нас да стоим заедно. Защото.. какво ще се случи ако всеки от нас върви само по националния си път. Това ще ни навреди.

Почти половината от запитаните смятат, че държавата не може да осигури условия за интеграция на бежанците. Като друго основно препятствие хората посочват културните и религиози различия. Затова и 50 на сто все още не могат да си представят да имат колега или съсед бежанец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът Мая Манолова покани депутатите да се включат във Великден за всеки
Омбудсманът Мая Манолова покани депутатите да се включат във "Великден за всеки"
Продадоха на търг стола на авторката на Хари Потър
Продадоха на търг стола на авторката на "Хари Потър"