Има вероятност партия "Воля" да подкрепи подготвяния от БСП вот на недоверие към правителството за провала в сферата на околната среда и водите. Това стана ясно след консултации между хората на Веселин Марешки и левицата. Вчера от ДПС дадоха сигурната си подкрепа за вота. Но независимите депутати днес не се явиха на среща с БСП.

Близо час БСП убеждаваха "Воля" да подкрепи искането им за сваляне на кабинета заради водната криза, мръсния въздух и боклука. От партията на Марешки потвърдиха, че са опозиция, но поискаха време да решат за вота.

Кръстина Таскова - "Воля": На този етап, ако той бъде внесен, има вероятност ние да го подкрепим.

Разбрахме, че нямат намерение да съставят правителство в рамките на този мандат.

От ляво ще чакат волята на партия "Воля".

Драгомир Стойнев - БСП: Ситуацията наистина е кризисна, те преценяват дали ще подкрепят едно правителство, което генерира почти всеки ден криза във всеки един сектор, или ще решат да вървим към предсрочни избори.

Нито един от 8-те независими депутати не отиде на разговори с БСП.

Павел Шопов - "Атака": Аз не знам за такива консултации.

От ляво разпространиха писмото, с което независимите са поканени на среща.

Драгомир Стойнев - БСП: Мисля, че от днес можем да ги наричаме зависими депутати. - От кого зависими?...

Павел Шопов - "Атака": Смятате ли, че този вот може да мине, ще го подкрепите ли? - Той не е внесен още, вие ме питате дали ще мине.

Финансовият министър коментира, че зад правителството стоят ГЕРБ и патриотите.

Владислав Горанов - министър на финансите: То ще функционира докато повече от половината народни представители не решат друго. Не се чувствам свободен след вота да си търся друга работа.

Ако към БСП и ДПС се присъедини и Воля, ще имат общо 116 гласа в зала. Без поне петима независими е невъзможно вотът да мине.