Има задържан за хакерските атаки срещу сървърите на НАП. Той работи като служител на компания за киберсигурност, това потвърди пред БНТ началникът на сектор "Компютърни престъпления и киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев.

Вчера в ранния следобед са проведени действия по разследването. Лицето е задържано на работното му място. Иззети са множество носители на информация. На тях се извършват експертизи и в момента. Намерени са следи, които показват съпричастност. Става въпрос за български гражданин.

Атаката порази около 3% от информационните масиви на Националната агенция за приходите. Става въпрос за лични данни и данъчно-осигурителна информация. Атакувана е система, която се използва за възстановяване на ДДС от български граждани, които са извършвали сделки в чужбина. България е ангажирала целия си капацитет за установяване източника на атаката и предотвратяване на бъдещи такива. Страната ни поиска помощ и от Европейската служба по киберсигурност и служби към Еврокомисията. Всички засегнати ще бъдат уведомени лично. Това каза в ефира на БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров.