Петима са задържани, а други двама се издирват за нападението в Роженския манастир снощи. Задържаните са от региона. Единият от задържаните със сигурност е криминално проявен, стана ясно след брифинга на полицията. Нападателите са опитали да разбият зазидан прозорец на светата обител, като най-вероятно са търсели скрито съкровище.

Вижте прякото включване на Десислава Малинова.

Мъжете са нахлули в Роженския манастир, вързали са свещеника, който по това време е бил сам в Светата обител.

гл. инс. Борислав Щурков - началник на РПУ-Сандански: Няма наранявания по него, но е бил неутрализиран, за да не попречи.

Крадците са счупили и взели 11 от общо 20- те камери за видеонаблюдение в манастира, но записите се съхраняват на сървър. Местни жители казват, че от години в района има легенда за скрито имане в манастира.

Крадците са разкопали зазидан прозорец, надявайки се да намерят скрито имане, такова не са намерили обаче"

- Те са имали някаква цел, това не е, нещо да търсят. - Какво според вас? - Пари те не търсят, нещо друго, щом са копали в стената.

От полицията казаха, че крадците не са били въоръжени, но са носели сакове с инструменти, за разбиване. Нападнатият свещеник е от Хаджидимовския манастир и е бил изпратен по заместване в Рожен. От Министерството на културата съобщиха, че ще извършат проверка дали са нанесени щети на недвижимата културна ценност.

Задържаните са арестувани за 24 часа, а манастирът е затворен за посещение.

Мъжете, нахлули в Роженския манастир, търсили скрито имане

Мъжете, нахлули в Роженския манастир, търсили скрито имане

Продължава издирването на мъжете, които снощи нахлуха в Роженския манастир. Нападателите завързали свещеника, който бил сам в светата обител и започна...