НОВИНИ

Имам и негов помощник бяха застреляни в Ню Йорк

Имам беше застрелян в района Куинс на Ню Йорк. Неговият помощник беше тежко ранен и почина в болницата, в която беше откаран, предадоха световните агенции. Убийството е било извършено в района на джамията, в която проповядвал имамът. Според разказите на очевидци имамът е бил убит с изстрел в главата, а неговият помощник бил прострелян в гърдите.

bnt avatar logo
от БТА
07:43, 14.08.2016
Чете се за: 01:41 мин.
По света
имам негов помощник бяха застреляни йорк

Полицейски представител идентифицира имама като Маулама Аконджи, на 55 години. Той е бил много уважаван и е пристигнал в Ню Йорк от Бангладеш преди по-малко от две години, предаде ДПА.
Убийството му е станало малко след като той отслужил молитвата в 13 ч. местно време вчера. След това той напуснал джамията и се отправил с помощника си към дома си. Нападателят е избягал от местопрестъплението и се издирва.
Някои от посетителите на джамията, в която проповядвал, Аконджи, нарекоха убийството престъпление на религиозна основа.
Наистина не се чувстваме в безопасност в подобен момент. Това е заплаха за нас, за нашето бъдеще и ние ще търсим справедливост, заяви един от богомолците Милят Удин пред местна телевизия. Богомолецът Хайрул Ислям пък каза, че Доналд Тръмп и неговите антимюсюлмански изказвания са породили ислямофобия.
Тръмп предложи да се забрани на имигранти мюсюлмани да влизат в САЩ, припомня ДПА.
Стрелба имаше и в град Вайсалия, в щата Калифорния, съобщава Ей Би Си. Там един човек загина, а двама бяха ранени. Полицията предполага, че е стреляно от преминаваща кола по хора, намирали се пред една от къщите в града. Двама души пред къщата са били ранени, а мъж, който спял вътре, е бил поразен от куршум, проникнал отвън. Той е починал в болница. Никой не е арестуван за тази атака.
В град Джоплин, в щата Мисури, 26-годишен откри огън по членове на местна лютеранска църква и рани най-малко пет души, отправили се на пътуване към Сейнт Луис, предаде Асошиейтед прес.
Нападателят открил огън по микробус, с който пътували членовете на църквата, когато той спрял на светофар. След това нападателят открил огън и по камион и ранил шофьора му. Накрая той бил арестуван. Медиите го идентифицираха като Том Моурнинг. Според полицията той не е познавал жертвите и е стрелял на произволен принцип.
Най-напрегната беше обстановката в мол в град Роли в Северна Каролина. Там собственик на магазин за дрехи подал сигнал за стрелба след разправа между двама мъже и така се стигнало до масова паника, предаде Асошиейтед прес.
Районът беше отцепен от полицията. Над мола Крабтрий вали кръжат полицейски хеликоптери. Видеозаписи, качени в социалните мрежи от мястото на събитието, показваха десетки хора, бягащи паникьосани към изходите на мола. На записите се чуват и писъци на уплашените посетители на магазина.
Полицията, която се отзовала на сигнала, е претърсила обекта, но не е открила никой с рана от огнестрелно оръжие, нито пък е задържала какъвто и да е било заподозрян. Органите на реда се опитват да установят дали изобщо е имало стрелба или посетители на мола са чули звук, наподобяващ изстрели.
Двама посетители на магазина разказаха пред местни медии, че са чули изстрели откъм зоната със заведения за хранене на мола и са се скрили в най-близкия до тях магазин, който са напуснали едва след като полицията им казала, че е безопасно да излязат.
Други посетители пък казват, че не са чули изстрели, но изведнъж е настъпила страшна паника в мола.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Корея заплаши САЩ с превантивен ядрен удар
Северна Корея заплаши САЩ с превантивен ядрен удар
Въздушни удари по училище в Йемен, има загинали деца
Въздушни удари по училище в Йемен, има загинали деца