Хората имат различна способност да отработват въглехидрати - показва телевизионният експеримент на БНТ, заедно с гастро-ентеролозите от болница "Св. Иван Рилски". Целта е да се обърне внимание върху вредата от прекомерната употреба на сладко, съизмерима с вредата от алкохола. Във втората си част, проучването ни показа изненадващи резултати.

Абсолютно здрава, не пие, не яде сладко, движи се активно, теглото е в норма. И въпреки това, нашата доброволка е решила да се изследва.

Доброволка: Ами слушайки за глюкозно-фруктозния сироп и вредата върху черния дроб си дадох сметка - въпреки че не употребявам газирани напитки, доста често пия домашни изцедени сокове от плодове.

Изследването е ехографско, безболезнено безгрешно, прави се за секунди. И въпреки невинното прегрешение, резултатът не е приятен.

Д-р Христо Пенчев - клиника по гастроентерология на УМБАЛ "Св.Иван Рилски": Според изследването имате наистина омазняване на черния дроб като той е между 34 и и 66% засегнат от него. Моята препоръка е да се обърнете към личния лекар за кръвни изследвания за да видите дали там няма някакви кръвни промени.

Освен това, лекарят препоръча плодовете да се ядат, а не да се правят на сок.

Повече плодове и сладко вредят на черния дроб колкото алкохола

Повече плодове и сладко вредят на черния дроб колкото алкохола

Плодовете и плодовите сокове могат да увредят черния дроб също толкова, колкото сладкото и алкохола. Това показват първите резултати от експерименталн...

Следващият ни доброволец откровено признава за злоупотреба със сладко. От всякакъв вид.

Доброволец: Основно шоколад, бонбони, бисквити, от този тип неща. Плодове ям доста.

Въпреки теглото в норма, мъжът има сериозно омазняване на черния дроб, което затруднява работатат му. И този път предписанието е простичко.

Д-р Христо Пенчев: Просто да ограничавате сладките работи, включително и мед.

Поредният доброволец в активна възраст без алкохол и със сладки навици.

Доброволец: Пия енергийни напитки вместо кафето и ям повече от необходимото мед.

Медът е чиста фруктоза, а прекомерната му употреба със сигурност носи риск за черния дроб. Но резултатите изненадаха дори лекаря - никакво омазняване или стеатоза. На какво се дължат тези разлики - отговорът не е кратък, лекарите ще изчакат обобщението на всички резултати.

Изводите от нашето телевизионно проучване очаквайте тази неделя, в предаването "Денят започва" с Георги Любенов.