НОВИНИ

Имат ли основание за притеснение жителите на Добруджа, ако има добив на газ?

Имат ли основание жителите на Добруджа да се безпокоят, че ако все пак се стигне до добив, той може да застарши екологичната обстановка и трябва ли да бъде зачетен референдума. Отговорът от Николай Минков, който потърси мнението на енергийни експерти и юристи.

Николай Минков
от Николай Минков
18:05, 18.12.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Буквално преди минути разговарях с юристи за бъдещето на референдума, сподели репортера на БНТ Николай Минков. Според тях резултатите от допитването не могат да попречат между взаимоотношенията между Министерския съвет и концесионера. Мнение изказаха и енергийни експерти какво ще стане, ако се стигне до добив на газ в Добруджа. Проф. Тасев твърди, че няма опасност, тъй като залежите на шистов газ са минимални и няма да се прилага опасната технология фракинг.

;
Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: Мога да кажа спокойно, че Генерал Тошево нямат никакви основания да се безпокоят. Първо, че ще има добив там. По естествен начин ще се реши въпросът, след като се направят едни предварителни проучвания. Вероятността да се окаже нецелесъобразен добивът е почти 100%. „Шеврон“ неслучайно напусна България. По техни данни газ, който може да се добива от шисти, има много нисък рандеман - под 4% на обемна единица.
;
Светослав Димитров, адвокат: В момента МС трябва да вземе решение въз основа на всички документи, които са събрали относно концесионната дейност да има ли концесия, или не. Процесът по издаване на концесията включва и издаване на ОВОЗ (Оценка на въздействието върху околната среда). Той се извършва от Министерството на околната среда и водите и целта му е да се покаже ще има ли негативно въздействие върху хората и околната среда. Съобразяването с мнението на хората не е задължително по тези закони, така че резултатът от референдума не могат да спрат действията на Министерски съвет.
;

Според представител на „Русгеоком БГ“ така формулиран референдума на жителите на община Генерал Тошево е законово несъобразен, защото нито кметът, нито общината имат право да откажат издаването на подробни устройствени планове за добив на полезни изкопаеми. Припомняме, че инвестиционното намерение на „Русгеоком БГ“ е за изграждането на 41 сондажа в землищата на 18 населени места в рамките на 35-годишна концесия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Простреляният мъж в София е с опасност за живота във ВМА
Простреляният мъж в София е с опасност за живота във ВМА
Инцидент на пешеходна пътека в Русе прати възрастен мъж в Неврохирургията
Инцидент на пешеходна пътека в Русе прати възрастен мъж в Неврохирургията