НОВИНИ

​Имената на 23 жени, убити от мъже, бяха прожектирани върху сградата на НС

Акцията се проведе в навечерието на дебата за ратификацията на Истанбулската конвенция

​имената жени убити мъже бяха прожектирани сградата
bnt avatar logo
от БНТ
11:51, 23.01.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Имената на 23 жени, убити от мъже в България, бяха прожектирани върху сградата на Парламента в София вчера вечерта, в рамките на акцията “23 причини”.

Акцията се случи в навечерието на 23 януари 2018 г., когато Председателят на Народното събрание организира обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция.

23-те жени, чиито имена бяха прожектирани на фасадата на Парламента, са само малка част от всички, загубили живота си в ръцете на партньор, роднина или отблъснат мъж през последните 5 години в България.

“Бройката в акцията е просто символ – всяко едно от тези 23 имена е причина за ратификацията, както и повод за размисъл по време на дебата на 23-ти януари”, казват от Български хелзинкски комитет. Последните убийства на жени хвърлиха светлина върху сериозни пропуски в българското законодателство и прилагането му. Всяка четвърта жена в страната е жертва на домашно насилие.

Акцията на БХК цели да върне фокуса върху истинското съдържание на конвенцията и да спре фалшификациите, подмяната в дебата и умишлените опити да се саботира ратифицирането ѝ. Конвенцията е изключително важен международен документ, който дава възможност да се приеме цялостен пакет от мерки, адресиращи недостатъците на българската система в превенцията, защитата от и преследването на домашното насилие и насилието над жени.

Акцията е част от кампанията за ратифициране на Конвенцията, подкрепена от около 200 български организации.

От Български хелзинкски комитет заявяват, че всеки гражданин може да стане част от промяната, като подпише петицията, настояваща за незабавно ратифициране тук: http://bit.ly/2mQ4XNq или се включи в демонстрацията в подкрепа на ратификацията на 23 януари в градинката между НС и СУ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В СУ се провежда обществена дискусия за Истанбулската конвенция
В СУ се провежда обществена дискусия за Истанбулската конвенция
​Дете е снимало с телефон побоя на бездомника във Варна​
​Дете е снимало с телефон побоя на бездомника във Варна​