В навечерието на 6 май Държавната агенция "Архиви" публикува списък на загиналите военнослужещи в Първата световна война. Информацията е достъпна в интернет и е публикувана на сайта "Войните на България". Към този момент са публикувани сведения за близо 90 хиляди загинали на фронта. Специалистите от архива са правили своите проучвания в продължение на няколко месеца. Базата данни, която създават е с общ обем от над 24 000 листа.

Светлин Радев, директор на Държавния военноисторически архив във Велико Търново: Основните документи, по които работихме са няколко вида списъци, които са правени от командирите на войсковите части или от кметовете на населените места.

Най-точна е информацията, съхранена в списъците на командирите на войсковите части. Използвани са и санитарни книжки, които са правени в хода на самата война. Те съдържат информация за име, месторождение, войскова част, чин и място на гибел.

Благодарение на събраните документи могат да се правят справки за загиналите от всеки град, село или отделна войскова част. По този начин от агенция "Архиви" се надяват да възкресят спомена за героизма и саможертвата на стотици българи дали живота си за родината. Именно през Първата световна война страната ни дава най-много жертви.

Доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“: Ние се спираме на цифрата от 90 000 знайни и около 10 000 незнайни войни загинали през Първата световна война. Всяко второ семейство е дало участник на фронта, от които половината са дали жертва.

Общo 3565 ca cтpaницитe cъc зaгинaли бългapи в Пъpвaтa cвeтoвнa вoйнa. От държавната агенция са публикували в интернет и списъци от Сръбско-българската, Балканските и Втората световна война.