НОВИНИ

​Император Цянлун превзема музея на Акропола в Атина (СНИМКИ)

Един от най-великите китайски владетели, император Цянлун се настанява образно казано за няколко месеца в музея на Акропола в Атина, пише англоезичното издание на в. "Катимерини".

bnt avatar logo
от БТА
14:53, 16.09.2018
Чете се за: 00:42 мин.
Още
​император цянлун превзема музея акропола атина снимки

чера в музея, разположен в подножието на Акропола, беше открита експозицията "От забранения град: Императорските апартаменти на Цянлун". Тя може да бъде разгледана до 14 февруари догодина. Посетителите на експозицията се потопят в атмосферата на дворците на Цянлун в Забранения град.

Експонатите са 154 и са обединени в 5 зони, сред които тронна зала и павилион за чай. Сред експонатите се открояват императорски сервиз за чай, отоплявано семейното ложе, императорски одежди, както и много артефакти, свързани с любовта на императора към изкуствата и представящи го като поет и актьор в частни представления. Последен етап от експозицията е зала, посветена на величието на будизма и на ролята на будизма в живота на императора, в която се откроява златна статуя на Буда.

Император Цянлун, управлявал в продължение на 6 десетилетия от средата на 30-те години на 18-и век почти до края му, е представен чрез експозицията не само като велик управник, но и като човек, който е обичал да колекционира произведения на изкуството и да създава изкуство. Периодът на управление на Цянлун е считан за златната епоха за Китай, тъй като през това време границите на страната са разширени, а културното и творческото развитие са насърчавани.

Изложбата се вписва в културното сътрудничество на Гърция и Китай, съпътстващи тяхното икономическо и търговско сближаване, задълбочило се през годините на гръцката криза и на мерките за строги икономии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Тайфунът Мангхут сее хаос в Хонконг, след като взе жертви във Филипините
​Тайфунът Мангхут сее хаос в Хонконг, след като взе жертви във Филипините
Американски учени: ​Електронните цигари са смъртно опасни
Американски учени: ​Електронните цигари са смъртно опасни