Години наред учените търсят лек срещу епидемиите. Напоследък обаче скорост набира движението срещу ваксините. След десетилетия отсъствие в Европа се завърнаха болести като морбили. Имунологът Велислава Петрова изследва научно ваксините и инфекциозните болести в най-големия институт за генетични изследвания в Европа. На това е посветила и докторантурата си в Университета в Кеймбридж, където работи.

Велислава Петрова изследва научно инфекциозните болести вече 10 години. Казва, че заразените с морбили стават все повече в Европа. България не е изключение. Ако разпространението на вируса у нас продължи и общото ниво на имунитет спадне, има вероятност от епидемия.

Велислава Петрова, имунолог: Различни вярвания, че всъщност ваксините причиняват аутизъм, което е един от основните митове против ваксините, че всъщност нямаме нужда от ваксини, че тялото ни само може да се пребори, че не трябва да се дават много ваксини по едно и също време и че това... тяхната имунна система, не е достатъчно развита, че да ги приеме. И всякакъв такъв тип страхове, които се разпространяват главно през социални мрежи и информация, която не е научно доказана. Над 80% от хората, които всъщност имат морбили в момента в България, са неваксинирани и основната причина заради това е, че родителите им ако са деца или те самите решават да не се ваксинират, главно заради тази антиваксърска тенденция.


Глобално проучване регистрира недоверие във ваксините

Глобално проучване регистрира недоверие във ваксините

Според здравни експерти колебанието спрямо ваксинирането е една от най-големите заплахи в световен мащаб.

Както при всеки вирус, така и при морбили, са възможни усложнения. Шансът обаче е минимален и причината не е във ваксините, категорична е Велислава. Тя работи по проблема с екип учени в Кеймбридж.

Велислава Петрова, имунолог: В случай на някакъв вид усложнение от ваксина на мизус е един на милион, докато в случай на усложнение от заболяването с морбили са 1 на 10, имат в случай на пневмония. 1 на 1000 всъщност имат много сериозни проблеми с енцефалит. Т. е. увеличената податливост към други заболявания, нещо, което всъщност хората не осъзнават, че се случва след като имат морбили и всъщност за това много често децата всъщност имат морбили в последствие, в следващите няколко години боледуват доста по-често. Едно на милион всъщност много често не е причината във ваксината, а в самия човек, който всъщност получава ваксината, защото има деца с недиагностицирани имунни заболявания, които всъщност се проявяват тогава, когато се ваксинират. Ваксината просто е поводът, но не и причината за това заболяване.

Опитът на Велислава доказва, че трябва да се страхуваме единствено какво ще се случи, ако не се ваксинираме. Нужна е и кампания в социалните мрежи, където антиваксърите агресивно разпространяват фалшива информация за ваксините.


Цялото интервю гледайте във видеото от предаването на БНТ1 „#Европа“.