НОВИНИ

Индексът за възприятие на корупцията в България пада с още един пункт

България с лоши резултати в класацията за възприятие на корупцията, изготвяна ежегодно от „Транспарънси Интернешънъл“. Индексът на страната ни пада с още един пункт в сравнение с миналата година, което показва, че у нас възприятието за корупция е нарастнало. Нареждаме се на 77 място от 180 държави. Резултатите ни продължава да са най-лоши сред страните-членки на Европейския съюз и са съизмерими с тези на някои африкански държави.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
17:31, 29.01.2019
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Българският индекс 42 пункта,а средният показател за света е 43. Колкото по-нисък е индексът, толкова по-силно е усещането за корупция. Най-добри резултати показва Дания с 88 точки от 100 възможни. В дъното на класацията са Сирия и Сомалия.

Изследването е направено на база 12 независими една от друга международни организации. Авторите предупреждават, че стойностите под 50 точки са сигнална лампа, че в тази държава има неефективна борбата с корупцията.

;

Наши непосредствени съседки по класация са Суринам и Тунис, които имат по-добър показател. Малко по-лошо представяне имат Буркина Фасо и Гана.

Калин Славов - изп. директор на българското представителство на Асоциация "Прозрачност без граници": Все компания, която по-скоро предполага да се намираме на друг континент.

А на нашия континент сме с най-лоши резултати от страните членки на ЕС.

България е с 22 пункта под средното за Съюза равнище. Преди нас Гърция и Унгария, а над тях е присъединилата се заедно с нас към Европейския съюз Румъния.

Анализът показва още, че ако погледнем българските резултати за 7 години назад, ще разпознаем не влошаване на демокрацията ни, а възприятие за застой.

;

През годините винаги сме варирали между 41 и 43 пункта.

Калин Славов - изп. директор на българското представителство на Асоциация "Прозрачност без граници": На практика една почти права линия. Правата линия в медицината означава мъртъв пациент. Нашата линия слава Богу още не е права.

Според председателя на "Прозрачност без граници" Огнян Минчев лошите, но иначе стабилни резултати през тези години показват съюз между икономика зад сцената, политически партии, управляващи фигури и правосъдни органи.

Огнян Минчев - председател на Асоциация "Прозрачност без граници": Държавата функционира под институциите, под правилата, под процедурите. Каквито и реформи и институционални размествания да се правят, под повърхността има един реален, неинституционален, неюридически процес на възпроизводство на статуквото.

Анализът на резултатите от изследването налага извода, че колкото по-слаби са демократичните институции, толкова по-неспособни са да контролират корупцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От БСП определиха като „достойни“ двете години мандат на президента Радев
От БСП определиха като „достойни“ двете години мандат на президента Радев
Великобритания иска нови преговори за Брекзит
Великобритания иска нови преговори за Брекзит