НОВИНИ

Индивидуалните договори с топлофикациите остават мираж

Днес стана ясно, че не съществува възможност да се премине към индивидуални договори с топлофикациите. Съобщи го председателят на КЕВР Иван Иванов пред ресорната парламентарна комисия. Засега остават и скандалните юрисконсултски възнаграждения, заплащани от длъжниците в съда. Шефът на регулатора подкрепи идеята на управляващите 5% от приходите на Булгартрансгаз и ЕСО да влизат във фонда за Енергийна сигурност.

Николай Минков
от Николай Минков
19:52, 19.05.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас
Преминаването от общи условия към индивидуални договори за доставка на парно ще доведе до хаос, тъй като КЕВР няма да може да ги контролира, смята шефът на регулатора.
Иван Иванов - председател на КЕВР: "Само в София те ще бъдат стотици хиляди. Затова практиката, която се ползва и в други страни в ЕС е въвеждане на общи условия, които могат да бъдат обект на стриктен контрол от страна на регулатора".

Все пак имало вариант абонатите индивидуално да се договарят с топлофикациите.

Иван Иванов, председател на КЕВР: "Те могат към общите условия, които даваме като рамка, да си сключат допълнителен договор и това вече зависи между двете страни".

Шефът на регулатора обясни, че все още чака от експертите на омбудсмана Мая Манолова становище как да бъдат отменени скандалните юрисконсултски такси, събирани от длъжниците на топлофикациите при съдебни дела.

Иван Иванов - председател на КЕВР: "До получаването на отговор от този консултативен съвет от видни юристи към омбудсмана на България, ние не можем да вземем решение за промяна в общите условия".
;

Иванов изчисли, че 30 млн. лв. годишно ще влизат във фонда за енергийна сигурност, ако ЕСО и Булагртрансгаз отделят 5 процента от печалбата си. Така и цената на тока може да се задържи на ниски нива.

Иван Иванов - председател на КЕВР: "При всички положения това е една мярка, която позволява да се предприемат мерки, които да не позволят да се достига до нежелан ефект, както за бизнеса, така и за битовите потребители".

Все още няма яснота дали и частните електроразпределителни и газоразпределителни дружества ще отчисляват 5% от печалбата си. Шефът на регулатора обясни, че все още чака от експертите на омбудсмана Мая Манолова становище как да бъдат отменени скандалните юрисконсултски такси, събирани от длъжниците на топлофикациите при съдебни дела.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете пострада тежко от свлачище
Дете пострада тежко от свлачище
Един от задържаните за изтичането на отговорите от матурите живял в дом за деца
Един от задържаните за изтичането на отговорите от матурите живял в дом за деца