НОВИНИ

Индия е готова да завиши ангажиментите си по Парижкото споразумение за климата

Индия е за запазване на Парижкото споразумение за климата и е готова дори да завиши своите поети по него ангажименти. Това заяви премиерът на страната Нарендра Моди след среща с френския президент Еманюел Макрон, предадоха Франс прес и ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
17:53, 03.06.2017
Чете се за: 01:14 мин.
По света
индия готова завиши ангажиментите парижкото споразумение климата

"Индия се обявява в подкрепа на Парижкото споразумение и е готова да завиши ангажиментите, поети по договора", заяви Моди и подчерта, че Парижкото споразумение е призвано да защити бъдещите поколения. Моди определи споразумението като даващо голяма надежда на човечеството.

Премиерът каза, че Франция и Индия трябва да работят заедно за защита на климата на планетата.

След срещата с Моди Макрон пък обяви, че ще посети Индия преди края на годината за първа среща на върха на Световния соларен алианс - френско-индийски алианс в областта на соларната енергия, който Макрон иска да разшири, така че в него да влязат и други страни. Целта на алианса е да се увеличи по един значителен начин производството на слънчева енергия в 121 страни, разположени напълно или отчасти в тропическите зони.

Визитата на Моди в Париж е част от неговата обиколка в Европа. По време на нея той посети Германия, Испания и Русия.

След преговорите с Моди Макрон каза, че Франция и Индия са разгледали въпроса за стратегическото сътрудничество, по-специално в частта му за борбата с тероризма. Той добави, че двете държави потвърждават стремежа си да водят решителна борба срещу тероризма и че смятат за необходимо да приемат мерки за засилване на съвместното сътрудничество в тази насока.

"Тероризмът приема различни форми в нашите страни, но задачата да се борим с него е обща. В тази връзка беше подчертана важността на сътрудничеството в сферата на разузнаването, военната област, осигуряването на безопасността в моретата и океаните, а също и борбата против пропагандата на тероризма чрез интернет", каза Макрон.

Президентът каза, че двете страни са засвидетелствали и желание да продължат сътрудничеството в областта на отбраната. Той припомни, че партньорството на двете държави в тази сфера в последните години е намерило израз в сключването на големи договори, в частност за доставката на френските изтребители Рафал на Индия.

Договорът за доставката на самолетите бе подписан през септември миналата година. Става дума за доставката на 36 самолета на стойност 8 милиарда евро. Преговорите продължиха близо две десетилетия. Сега се водят не по-малко сложни преговори за още 57 самолета Рафал.

В областта на енергетиката Макрон каза, че Франция има готовност да съдейства на Индия, за да разреши енергийните си проблеми. Това съдействие ще бъде на базата на сътрудничество в използването на слънчевата енергия и в сферата на ядрената енергетика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампанско се лее на площада в Скопие
Шампанско се лее на площада в Скопие
Няма превишения на нормите за чистота на въздуха край Шишманци след пожара
Няма превишения на нормите за чистота на въздуха край Шишманци след пожара