Проблеми, свързани с участието на Индия в споразумението за Всестранно регионално икономическо партньорство (ВРИП) – най-голямата в Азия зона за свободна търговия, отлагат подписването на документа за неизвестна дата през 2020 г. Това гласи съвместно заявление на срещата на върха на държавите от ВРИП, съобщава РИА Новости.

© БГНЕС

15 от 16-те държави са приключили преговорите по текстовете на всички 20 части от споразумението и са постигнали договореност по всички пазарни въпроси. Те са предали документа за окончателното му юридическо оформяне и последващо подписване през 2020 г. Срещата на върха се проведе в Банкок в рамките на срещата на лидерите от Югоизточна Азия.

Индия има значителни проблеми във връзка с това споразумение, по което останалите държави ще работят съвместно за тяхното разрешаване и взаимно удовлетворяване на интересите на страните. В случай, че бъде подписано споразумението, ще бъде създадена зона за свободна търговия, на чиято територия се произвежда 1/3 от световния БВП.

В споразумението участват Тайланд, Малайзия, Индонезия, Бруней, Сингапур, Филипините, Лаос, Виетнам, Камбоджа Миянмар, Китай, Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия.