НОВИНИ

Индия планира лунната експедиция „Чандраян-2“ за април тази година

Индийската организация за космически изследвания планира да изстреля към Луната автоматичната междупланетна станция „Чандраян-2“ с малък луноход на борда през април, предаде ТАСС. Това заяви индийският държавен министър на департамента за космически изследвания Джитендра Сингх.

индия планира лунната експедиция чандраян април година
bnt avatar logo
от БНТ
14:29, 18.02.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Индия възнамерява да изстреля „Чандраян-2“ през април“, каза той. „Тази мисия идва след друга - „Чандраян-1“, благодарение на която Индийската организация за космически изследвания откри вода на Луната. Мисията „Чандраян-2“" е свързана с по-нататъшното развитие на проекта, който е значим колкото кацането на човек на Луната.“

Сингх отбеляза, че докато „Чандраян-2“ бе орбитална станция, „Чандраян-2“ е значително по-сложен проект, който предвижда кацане на естествения спътник на Земята и доставяне на малък луноход на повърхността му.

„Чандраян-2“ е сложна задача, тъй като за пръв път ще доставим на Луната орбитален модул, спускаем модул и самоходен апарат“, каза той. Сингх допълни, че кацането е планирано в района на южния полюс на Луната.

Досега единствено САЩ, Русия и Китай са осъществили кацане на лунната повърхност. Ако индийската мисия е успешна, това ще бъде огромно постижение за Индийската организация за космически изследвания. Проектът „Чандраян-2“ е на стойност 8 милиарда рупии (около 125 милиона долара).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитров и Федерер ще спорят за титлата в Ротердам (ВИДЕО)
Димитров и Федерер ще спорят за титлата в Ротердам (ВИДЕО)
Мая Манолова свиква форум за защита правата на децата, останали без родители
Мая Манолова свиква форум за защита правата на децата, останали без родители