НОВИНИ

"Индия у нас"

Ако тръгнете от храма "Света Неделя" по булевард "Ал. Стамболийски" в София, имате шанс да попаднете направо в Индия. Изложбата на Любен Стоев "Индия - живопис, графика, рисунки" - стана реалност благодарение на Клуб "Приятели на Индия" у нас, посолството на Индия и Министерството на културата. Вижте я през погледа на Даниела Кънева и оператора Николай Петров.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
12:11, 03.04.2016
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Сигурно вече сте разпознали големия Ицко Финци и графика Любо Стоев. Изпълняват песента на бродягата от едноименния филм на Радж Капур, покорил поколения българи. Защото тук е изложбата на Любен Стоев цикъл "Индия - живопис, графика, рисунки".

Н. Пр. Раджеш Кумар Сачдева, посланик на Индия
- Чувствате ли, че сте в Индия?
- Да! И цветовете и рисунките, и картините ме отвеждат в родния ми град, в родната ми страна. Много съм впечатлен. Художникът е успял да улови същността на това, което е Индия.

И като, че ли за пръв път тази галерия приютявала безброй изложби, е толкова просторна - че успява да ни пренесе в днешния ден на Индия - колкото древна, толкова и съвременна - с нейното разнолико стълпотворение от хора, цветове, религии, езици. Земя на обичта и мъдростта - модел на неспокойната ни днешна цивилизация, ако и е писано да оцелее. И цялата тази необятна история ни увлича заради точно толкова необятното въображение на Любен Стоев. Немски възпитаник, график. Но съдбата със сигурност го свързва с Индия завинаги и го увлича живописта. За пръв стъпва на индийска земя по линия на института Гьоте, за да представи цикъла си "Германските миньори". Но го поема индийската вълна. Започва да рисува и както сам казва има толкова идеи, за да продължи да рисува за още няколко живота.

И ако попаднете в Индия на Любен Стоев - въпреки всичко - бихте могли да осъзнаете, че за таланта няма граници - нито в пространството, нито във времето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спряха обекта за добив на материали в Жребичко
Спряха обекта за добив на материали в Жребичко
Натовски кораби на посещение във Варна
Натовски кораби на посещение във Варна