НОВИНИ

Индонезия отбелязва 12 години от голямото цунами с молитви

Хиляди индонезийци се помолиха за своите починали близки тази сутрин, отбелязвайки 12 години от опустошителното цунами, което унищожи провинция Ачех и остава в историята като едно от най-големите природни бедствия в историята на човечеството.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:48, 26.12.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света
Индонезия отбелязва 12 години от голямото цунами с молитви

Близо 170 000 души пострадаха, когато земетресение с магнитуд 9,1 по скалата на Рихтер удари предимно мюсюлманската провинция в северната част на остров Суматра. Бедствието удари и други страни в Индийски океан (Тайланд, Бирма, Индия и Шри Ланка), с което смъртните случаи нараснаха до приблизително 220 000.

„Идвам тук всяка година, за да се моля за дъщеря ми и трите ѝ деца“, казва Мириам в масовия гроб на 14 800 души. Телата на загиналите й близки така и не са открити, но 65-годишната жена е сигурна, че и техните останки се намират там.

Хиляди хора посетиха и джамиите в района, молейки се за душите на изгубените семейства.

„Отбелязването не трябва да отваря стари рани, а да служи като напомняне да сме подготвени за други бедствия в бъдеще“, посочват молещите се.

Индонезия е разположена върху тихоокеанския „огнен пръстен“, където срещата на континенталните плочи предизвиква силна сеизмична активност и страната е често засегната от силни земетресения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чудотворната икона на Пресвета Богородица Седмострелна е в Руската църква
Чудотворната икона на Пресвета Богородица "Седмострелна" е в Руската църква
2016 година започна и завършва със смърт на легендарни музиканти
2016 година започна и завършва със смърт на легендарни музиканти