Инфлацията в Германия е достигнала най-бърз темп от 5 години през 2017 година, засилвайки натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да свие програмата си за стимулиране на икономиката, предаде ДПА.

© БТА / Архив

Годишния индекс на потребителските цени в най-голямата европейска икономика тази година е бил средно 1,8 на сто, съобщи днес федералната статистическа служба Дестатис.

Тласък за увеличаването на разходите за живот е дало поскъпването на енергията и храните в страната.

ЕЦБ тази година тази година направи стъпки да започне да свива дългогодишната си схема за стимулиране на икономиката, която трябваше да ускори растежа в 19-членната еврозона и да ускори повишението на потребителските цени до целевото равнище от малко под 2 на сто.

Годишната инфлация в Германия през 2016 г. бе 0,5 на сто. Потребителските цени в момента отчитат най-високото ниво от 2012 година, когато нараснаха с 2 на сто.

Политици и икономисти от Германия критикуваха ЕЦБ заради политиката й на "евтини пари" и оказват натиск върху институцията да ускори усилията да сложи край на програмата.

През декември инфлацията в Германия е била 1,7 на сто спрямо същия месец на миналата година след 1,8 на сто през ноември, допълва Дестатис.