НОВИНИ

Инфлацията в Германия достига петгодишен максимум

Инфлацията в Германия е достигнала най-бърз темп от 5 години през 2017 година, засилвайки натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да свие програмата си за стимулиране на икономиката, предаде ДПА.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
23:04, 29.12.2017
Чете се за: 00:32 мин.
По света
инфлацията германия достига петгодишен максимум

Годишния индекс на потребителските цени в най-голямата европейска икономика тази година е бил средно 1,8 на сто, съобщи днес федералната статистическа служба Дестатис.

Тласък за увеличаването на разходите за живот е дало поскъпването на енергията и храните в страната.

ЕЦБ тази година тази година направи стъпки да започне да свива дългогодишната си схема за стимулиране на икономиката, която трябваше да ускори растежа в 19-членната еврозона и да ускори повишението на потребителските цени до целевото равнище от малко под 2 на сто.

Годишната инфлация в Германия през 2016 г. бе 0,5 на сто. Потребителските цени в момента отчитат най-високото ниво от 2012 година, когато нараснаха с 2 на сто.

Политици и икономисти от Германия критикуваха ЕЦБ заради политиката й на "евтини пари" и оказват натиск върху институцията да ускори усилията да сложи край на програмата.

През декември инфлацията в Германия е била 1,7 на сто спрямо същия месец на миналата година след 1,8 на сто през ноември, допълва Дестатис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изпращаме годината с топло време
Изпращаме годината с топло време
Дисни отново доминира в годишната американска бокс-офис класация
"Дисни" отново доминира в годишната американска бокс-офис класация