НОВИНИ

Информационни табла ще помагат на туристите да се ориентират по-лесно в София

42 нови информационни табели бяха монтирани на ключови места в столицата, за да помагат на туристите по-лесно да откриват забележителностите в София. Върху тях са изобразени по-важните и големи културно-исторически обекти в столицата, както и местата за почивка и отдих в радиус от 500м.от мястото, на което са поставени. Монтажните дейности около поставянето им ще бъдат завършени в идните дни. Подробности за новата идея разказват Тереза Ставрева и Недялко Данов.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
09:20, 04.04.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Позиционирани в историческия център на столицата, новите 42 информационни табла ще помагат на туристите да разкрият магията на София, чрез нейните паметници и забележителности.

Тереза Ставрева, журналист БНТ: "Идеята за поставянето на таблата е на Направление Архитектура и градоустройство" към Столичната община, а тяхната цел е да популяризират културно-историческото наследство на София."

Таблата са двуезични-на български и английски език. И макар повечето жители на града да не ги забелязват, за чуждестранните туристи се оказват от особена полза. На столичния булевард Витоша, където е разположено едно от таблата, срещаме Елиза Бизария от Бразилия, която е в България заедно със семейството си.

Елиза Бизария, турист от Бразилия: " Музей "Земята и хората", а ето го Националния дворец на културата, добре....Южен парк, Руски паметник, чудесно е има ги всичките"
-БНТ: "Намирате ли това табло за полезно?"

-"Мисля, че е много удобно, посочено е разстоянието, на което сa, както и къде се намират. А ето тук съм аз!"
Анди Кесантис, турист от Италия: "Много добра идея, ясно е направено. Просто поглеждаш на табелата и можеш да откриеш всичко, което трябва да знаеш."

И докато за чуждестранните туристи картите означават по-малко време загубено в лутане из столичните улици, то софиянци успяха бързо да открият недостатъци.

Мария Шопова: "Мястото, на което са сложени според мен не е много удачно."
Димитър Шопов: "Аз бих сложих някакъв по-крещящ цвят."

Цветовете кафяво и оранжево, обаче изобщо не са избрани случайно. От една страна те са адаптирани за хора с различни зрителни затруднения, а от друга наподобяват онези табели, които водят към обекти с културно-историческа стойност. В идните дни се очаква довършителните дейности по монтажа на всяка една от картите да приключи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Косовският министър на вътрешните работи подаде оставка
Косовският министър на вътрешните работи подаде оставка
Арх. Здравко Здравков: Защитихме междублоковите пространства на София
Арх. Здравко Здравков: Защитихме междублоковите пространства на София