НОВИНИ

Информационно затъмнение за аварията в Чернобил у нас

Аварията в Чернобил има и друг ужасяващ аспект - последвалото информационно затъмнение за станалото. Освен, че информацията за трагедията у нас е оскъдна, държавното управление не взима предвид препоръките на българските учени, които установяват радиационно замърсяване. С учените, направили първите измервания след фаталния взрив, разговаря Диана Тодорова.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
20:19, 26.04.2016
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Съобщението за аварията във вестник Работническо дело - с големината на две пощенски марки - провокира учени от Софийския университет и Военномедицинска академия да започнат измервания на радиацията у нас. В екипа влиза и д-р Валентин Босевски. Toй ръководи експедициите в Южна България за изследване на цезий и йод в човешкия организъм.

д-р Валентин Босевски:Следяха непрекъснато къде сме, в пресата непрекъснато се бълваха измислици за онова, което вършим.


В замърсяванията, дошли над страната ни още на 30-ти април, екипът от учени открива така наречените "горещи частици", които излъчват радиоактивност.

д-р Валентин Босевски:Ние с ядрените физици от Софийския университет доказахме, че "горещите частици" могат да бъдат вдишани и трайно фиксирани в белодробните структури отделят огромни енергии.

А бета лъчението на тези частици е възможно да предизвика канцерогенни ефекти. Но резултатите от изследванията и препоръките на учените не водят до реакция на държавата. Заедно с колегите си и Любомир Минев препоръчал замърсените тревни площи да се окосят и фуражите да се унищожат, за да се избегне по-нататъшна зараза.

Любомир Минев:Нищо от това, което ние препоръчвахме, освен, че ние сме го разпространявали сред близките си и те го прилагаха, нищо от това не беше официално приложено. Животните бяха хранени с този фураж.

д-р Валентин Босевски:Това е единият от парадоксите на "българския Чернобил" - целотелесната активност, съдържанието на цезий в организма на българите се изравни с този на градските жители на Брянска област.


Малцина обаче разбрали за тези последици веднага. Контролирана била информацията и за самата авария. По това време кореспондент на Българската телевизия в Москва е Александър Късметски. Той разказва, че получил нареждане да намери за интервю високопоставен служител, който да успокои курортистите по българското черноморие, че няма опасност от радиационно замърсяване на Черно море.

Александър Късметски, кореспондент на БНТ в Москва по време на аварията: При самото интервю изпитвах едно тягостно чувство, че може би лъжем, може би не казваме пълната истина. Тя информацията в България беше скрита мисля, че доста дълго време. В Москва също много бегло се отразяваше тази авария, докато целият свят знаеше.

Телеграфната агенция на Съветския съюз съобщава за взрива в Чернобил едва два дни след трагедията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови 101 отбивки
"Нови 101 отбивки"
Осветиха паметните плочи на загиналите на Сремския фронт край Вуковар
Осветиха паметните плочи на загиналите на Сремския фронт край Вуковар