Подробности за пожара с 14 жертви на борда на руския дълбоководен изследователски апарат за военни цели са държавна тайна и няма да бъдат оповестени, заяви говорител на Кремъл. Президентът Путин потвърди, че става дума за "необикновена" подводница и изпрати в затвореното арктическо пристанище Североморск министъра на отбраната Шойгу за пълно разследване причините за трагедията.

Според руски медии пожарът е избухнал на ядрена подводница Ас-12 "Лошарик" - един от най-секретните апарати в руския военен флот, предназначен за специални операции на големи дълбочини. Официална информация по въпроса няма.

Държавният глава Путин очаква заключения от разследването лично от министъра на отбраната Шойгу. Президентът изказа съболезнования на близките на загиналите, които ще получат всяка възможна помощ. Хората почитат паметта на жертвите с цветя в Мурманск и Севастопол. Сред тях са седем капитани първи ранг и двама носители на званието "Герой на Русия".

Сергей Шойгу - министър на отбраната на Русия: Борили са се за кораба до край. Като като са пожертвали живота си хората от екипажът са изпълнили трудна задача - потушили са пожара, спасили са другарите си и самата подводница.

Шойгу потвърди, че има оцелели, но не посочи конкретен брой. Някои руски медии обвиниха властите в задържане на информация и направиха сравнение с аварията в Чернобил през 1986 година.

14 моряци са загинали при пожар на руска подводница

14 моряци са загинали при пожар на руска подводница

14 руски моряци са загинали от интоксикация при пожар на руска подводница за изучаване на океанското дъно и морската флора и фауна. Жертвите са военно...