НОВИНИ

Инициатива на младежи "ПОдЛЕЗНО" в София

Как да направим подлезите в София приятни и полезни и как да направим града си по-цветен и различен? Отговорa дават група младежи с инициативата си ПОдЛЕЗНО. Последният им проект е "Филмов подлез". Вижте къде се намира той в репортажа на Виктор Дремсизов.

Виктор Дремсизов
от Виктор Дремсизов
08:37, 25.09.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

"Кръстникът", "Джурасик парк", "Оркестът без име", "Цар лъв". Това са само част от героите и сцените от филми, които украсяват стените на подлеза срещу Полиграфическия комбинат в София. Червен килим отвежда преминаващите в света на киното. По стените на филмовия подлез всички могат да видят големи рисунки от сцени на филми, но освен това могат да видят и емблематични реплики от култови български филми.

Две седмици са били необходими на авторите на филмовия подлез, за да го превърнат в това, което е сега.

Димитър Стафидов, организатор и художник във "Филмовия подлез "
Всеки нарисува своят любим тип кино. Решихме за децата да има анимации, за феновете на по комерсиално кино - американско кино. Феновете на по-тежко и дълбоко кино - европейското кино. И за българското кино няма как да го пропуснем, защото сме си в България.
Теодора Трифонова, организатор
Селекцията на филмите беше едно от най-трудните неща, които като организатори трябваше да свършим. Първоначално искахме да са филми, които на нашите минувачи биха харесали, но и на нас самите.

До момента в София вече има четири изрисувани подлеза. - Освен филмов, можем да минем и през графитен, природен и музикален подлез.

Ани
Подлезът беше много неприятен, много неуютен. Беше ми некомфортно като минавам от тук. Сега е страхотно.

Марко
Портретите особено, които са възпроизведени на видни, чуждестранни наши артисти са много много сполучливи.

След филмовия подлез наред са научен, спортен и подлез на изобразителното изкуство. Но къде ще бъдат те, още е рано да се каже. Младежите, решили да претворят в цвят столицата, са сигурни и в друго: че скоро ще излязат от подлезите и ще работят над земята. А началото вече е сложено няколко кошчета за смет в столичната Борисова градина, са трансформирани в симпатични анимационни герои.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще търсим още газ у нас
Ще търсим още газ у нас
Всеки квартал в Бургас със свой цвят и различен символ
Всеки квартал в Бургас със свой цвят и различен символ