В деня на народните будители една малко по-различна инициатива в София разказва за 15 българки, участвали в изграждането на страната ни след Освобождението. За будителите в женски род вижте в репортажа на Татяна Йорданова във видеото.

Елица Павлович, редактор в "Момичетата от града": За тях не пише никъде. Повечето изпадат в забрава.

За българските будителки почти няма редове в учебниците. Те не стоят на банкнотите и улиците на тяхно име са по-скоро изключение. Една изложба е посветена 15 от тях. Съвсем заслужено.

При създаването си Софийският университет е бил мъжки университет. Било е невъзможно жена да учи тук. Но точно жена променя този факт.

Елица Павлович, редактор в "Момичетата от града": Ана Карима е първата радетелка за висше образование. Тя подава петиция за разрешение жените да учат в Софийския университет.

Не става лесно, но успява. И така помага на още жени да не бъдат просто домакини, а будителки.

Ако някога сте се заглеждали в Столичната библиотека, ще забележите две скулптури - на мъж и на жена. Съвсем неслучайно - сградата може и да е построена от мъж, но архитектурата е дело на 24-годишна жена.

Елица Павлович, редактор в "Момичетата от града": Виктория Ангелова - Винарова. За времето си е направо чудо - една толкова млада жена да успее да измисли и защити подобен голям проект.

В разказа за будителите има още женски имена.

Следите им са в сгради, улици, стихове, мода. В днешните възможности на днешните жени. Делата им са останали някъде там в историята. Само имената им се губят някъде тук в настоящето.