Двама младежи от първия баскетболен отбор за хора в инвалидни колички "София-Балкан" ще получат колички, за да могат да тренират. Съоръженията ще бъдат закупени със средства от благотворителен концерт, който "Ротари Клуб София Балкан", организира в тяхна помощ. Повече за инициативата вижте в рубриката на БНТ 2 "Търси доброто".

Първият баскетболен отбор за хора в инвалидни колички в България е създаден през 1997 г. В началото в него играят шестима души. Сега играчите са 26 и миналата година дори печелят републиканската купа. Капитанът на отбора Борис Томов споделя, че тренировката в залата помага за рехабилитацията на всеки един от членовете на отбора.

Борис Томов, Капитан на отбор "София-Балкан": "То е нещо невероятно, тъй като времето, в което тренираш, в което се състезаваш, живееш по съвсем различен начин. Нагласата ти е наистина за едно съревнование. Трябва да победиш."

Двама от баскетболистите, 14-годишни младежи, сега имат нужда от нови колички за тренировките. Те са най-младите надежди на отбора, в който повечето играчи стигат дори до националния тийм и представят България на международни състезания.

Красимир Веселинов, член на "Ротари Клуб София Балкан": "Хората, които са в националните отбори на Сърбия и на Гърция, буквално летят по терена, докато нашите са с много стари и тежки колички."

Една модерна количка, пригодена за по-лесна игра на терен, струва най-малко 2000 евро. Такива колички са с олекотена конструкция, колелата им са под наклон и са снабдени със специални обезопасяващи колани. За да съберат средствата за тях, от ротари клуб "София Балкан" са организирали благотворителен концерт.

Мария Мирчева, член на "Ротари Клуб София Балкан": "До момента имаме над 10 изпълнители, очакваме да стане голямо парти и наистина да се получи много хубава вечер."

От член на "Ротари Клуб София Балкан" се надяват повече хора да отидат на концерта, за да могат да съберат необходимите пари за спортните съоражения. А бъдещата им цел е да развиват този спорт за хора с увреждания в България.

Красимир Веселинов, член на "Ротари Клуб София Балкан": "Инициативата, която сме подели в момента, е да осигурим колички за баскетболният отбор в инвалидни колички в "София-Балкан". Две нови момчета се нуждаят от такива пособия, с който да тренират, да могат да се чувстват пълноценни."

Организирана е музикална вечер на която артисти от различни жанрове в музуката ще пеят благотворително.

Мария Мирчева, член на "Ротари Клуб София Балкан": "До момента имаме над 10 изпълнители. Очакваме да стане голямо парти и наистина да се получи много хубава вечер."

От "Ротари Клуб София Балкан" се надяват повече хора да отидат на концерта, за да могат да съберат необходимите пари за спортните съоръжения. А бъдещата им цел е да развиват този спорт за хора с увреждания в България.

Вижте повече за кампанията Търси Доброто