НОВИНИ

Къде в София е най-прашен въздухът-всеки може да мери праха с мобилно устройство

Асфалтът е по-добрата настилка за по-чист въздух от паветата. Това показа обикновено изследване на въздуха с портативно устройство за измерване на фини прахови частици, демонстрирано от европейския алианс "Здраве и околна среда". По повод Международния ден на астмата, беше демонстрирано как тези устройства могат да се използват в усилията и на болни, и на цялото общество да настояват за мерки, които да подобрят качеството на въздуха.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:51, 02.05.2017
Чете се за: 01:03 мин.
Още


Приложение към смартфон и малко устройство, което мери във всеки един момент количеството на прах във въздуха. Измерването на праховото замърсяване никога не е било толкова лесно.

д-р Влатка Пулич - Европейски алианс "Здраве и околна среда": "Освен че всеки може да мери собствената си експозиция на прахово замърсяване, можем да сравним нашите данни с това, което подават официалните измервателни станции".
- И да контролираме системата...
- В общи линии да.

Официални данни за замърсяването на определени места в София и по-важното - кое ги причинява, няма. Така че веднага се заемаме да попълним някои празнини. В парка Заимов очаквано данните са в зелената скала - между 8 и 9 микрограма на кубичен метър. Покрай булеварда изненадващо праховата концентрация е все още в зелената скала. Леко навлезе в жълтата, предупредителната, при преминаването на трамвая и по-усиления трафик. В зелените граници остана и по пътя към центъра. Паветата на "Дондуков", обаче, рязко промениха данните.

д-р Влатка Пулич: "Запрашеността е повече от 23 микро грама на кубичен метър, лошо за чувствителните на прах и болни. И моето обяснение е, че гумите на колите вдигат праха натрупан между паветата. И това е демонстрация как вие, хората, можете да повлияете на решенията на местната власт. Там където живея, така успяха да убедят общината да отвори път до училището на децата пред парка, а не по улицата покрай парка например".
Диана Хаджиангелова - Асоциация на българите боледуващи от астма - "Т.е. искаме конкретни действия свързани с това въздухът в България да е по-чист". Желаем да изградим една широка гражданска коалиция, която както виждаме на този етап сме подкрепени от екологичните организации".

И биха могли например сериозно да наклонят везните към по-здравословното решение, в дилемата на Столичната община павета или асфалт. Още повече, че устройството мери и шума. А на павирания Дондуков той е в опасната, червена скала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственици на дърводобивни предприятия настояват да отпадне електронният търг
Собственици на дърводобивни предприятия настояват да отпадне електронният търг
Йоханес Хан с предупреждение към Македония
Йоханес Хан с предупреждение към Македония