На референдума за бъдещето на парк "Бедечка" в Стара Загора паралелното преброяване е показало 80% срещу 20% в полза на пълното запазване на парк "Бедечка", съобщиха инициаторите.

При паралелно преброяване над 110 секции резултатът е над 80% срещу 20% в полза на парк "Бедечка". Гласували са над 22 хиляди души.

Във връзка с това "Запазете "Бедечка" иска пълно запазване на парка и разследване. Волята на старозагорци е ясна. Трябва максимално бързо да се завърши процедурата па промяна на Общия устройствен план, започнала през септември.

Кметът ()Тодоров ясно заяви, че каквато и да е активността, резултатът ще се зачете. Резултатът е ясен. Границите на запазване на парка са ясно упоменати във въпроса на референдума, съобщават инициаторите в писмо до БГНЕС.

БГНЕС припомня, че в 20:00 ч. приключи гласуването на местния референдум в Стара Загора, който цели да установи подкрепата на гражданите за бъдещето на Бедечка – дали местността да бъде застроена или превърната в парк, съобщиха местните власти.

Гласували са общо 22 082 души или избирателната активност е била 15,42 %.

За сравнение, на предишния местен референдум за полигона Змейово, проведен в Стара Загора през 2013 г., гласуваха 29 784 души или 19,93 %.

Общият брой на имащите право на глас граждани е 143 172. За да бъде валиден референдумът трябваше да са гласували 40 на сто от тях, а за да бъде с резултат „да“ или „не“, трябва повече от половината от тях да са в подкрепа на някоя от опциите.

В Община Стара Загора започна приемането на изборните книжа, създадена е организация за бързата им обработка, съобщи секретарят Делян Иванов.

Общинската избирателна комисия в Стара Загора ще обяви резултатите от вота утре сутринта, съобщават от общината.

Ниска избирателна активност на референдума за "Бедечка"

Ниска избирателна активност на референдума за "Бедечка"

В 20:00 часа приключи гласуването на местния референдум в Стара Загора. Жителите на общината трябваше да решат дали "Бедечка" да остане парк или да бъ...