НОВИНИ

Иновативна система за ранна диагностика на рак на гърдата в "Майчин дом"

Изкуствен интелект за ранно откриване на рак на гърдата. Иновативната технология се въвежда за първи път у нас и ще се прилага в новооткрития медицински център към столичната акушеро-гинекологична болница "Майчин дом".

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:40, 07.11.2018
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Повишената температура на повърхността на гърдите е сред сигналите за възможно развитие на рак. Новата система улавя проблемните участъци. Заснема ги и изпраща изображенията в базата данни на компанията производител.

Мирослав Георгиев - управител на Медицински център "Майчин дом": Там изкуствен интелект ги обработва, сравнява ги с 60 хиляди образа и ако няма съмнения до 5-тата минута връща отговор, че изследването е негативно и пациентката може да бъде спокойна.

Ако има съмнения за развитие на рак, изображенията се преглеждат от европейски специалисти и до два дни пациентът се насочва за допълнителни изследвания.

Мирослав Георгиев - управител на Медицински център "Майчин дом": Възможно най-ранния стадий установява. Това означава 100% излекуване, защото за да може да бъде излекуван един рак, истината е, че трябва да бъде открит във възможно най-ранния стадий.

Изследването не се покрива от Здравната каса.

проф. Иван Костов - изпълнителен директор на СБАЛАГ "Майчин дом": Изследването ще струва 60 лева, като направихме анализ да бъде абсолютно поносимо за нашите пациентки.

У нас около 4 хиляди жени годишно чуват диагнозата рак на гърдата. Всяка година около 1500 жени умират от болестта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нарушения във видинската болница по случая със смъртта на пациент на хемодиализа
Нарушения във видинската болница по случая със смъртта на пациент на хемодиализа
Обсъдиха проблема с фалшивите новини на кръгла маса в НС
Обсъдиха проблема с фалшивите новини на кръгла маса в НС