Изкуствен интелект за ранно откриване на рак на гърдата. Иновативната технология се въвежда за първи път у нас и ще се прилага в новооткрития медицински център към столичната акушеро-гинекологична болница "Майчин дом".

Повишената температура на повърхността на гърдите е сред сигналите за възможно развитие на рак. Новата система улавя проблемните участъци. Заснема ги и изпраща изображенията в базата данни на компанията производител.

Мирослав Георгиев - управител на Медицински център "Майчин дом": Там изкуствен интелект ги обработва, сравнява ги с 60 хиляди образа и ако няма съмнения до 5-тата минута връща отговор, че изследването е негативно и пациентката може да бъде спокойна.

Ако има съмнения за развитие на рак, изображенията се преглеждат от европейски специалисти и до два дни пациентът се насочва за допълнителни изследвания.

Мирослав Георгиев - управител на Медицински център "Майчин дом": Възможно най-ранния стадий установява. Това означава 100% излекуване, защото за да може да бъде излекуван един рак, истината е, че трябва да бъде открит във възможно най-ранния стадий.

Изследването не се покрива от Здравната каса.

проф. Иван Костов - изпълнителен директор на СБАЛАГ "Майчин дом": Изследването ще струва 60 лева, като направихме анализ да бъде абсолютно поносимо за нашите пациентки.

У нас около 4 хиляди жени годишно чуват диагнозата рак на гърдата. Всяка година около 1500 жени умират от болестта.