НОВИНИ

Иновативни продукти на международната изложба "Фудтек"

Хляб с тютюнево семе за диабетици, ядливи опаковки за храни и ензимен продукт, който чисти плаки от организма – това са само част от новостите, представени на международното изложение "Фудтех" в Пловдив. Иновационните разработки са дело на Института по криобиология и хранителни технологии. Наградата на потребителите в конкурса за нов продукт пък грабна луканка с ром.

bnt avatar logo
от Росица Колева
16:39, 21.02.2020
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Ръженият хляб с брашно от тютюнево семе е абсолютна новост и гарантира много енергия с минимум въглехидрати.

Проф.Илиана Начева, директор Институт по криобиология и хранителни технологии: Тютюневото семе се добавя с цел повишаване на количеството на протеина, оттам и повишаване на енергийната стойност.

Хлябът е подходящ за диабетици и за активно спортуващи, а тютюневото семе не се усеща нито като вкус, нито като аромат. Другата нова разработка на Институтът по криобиология е ензимен препрарат за почистване на плаки от всички тъкани в организма. Таблетките комбинират съставки от медицински гъби, ферментирала соя и микробиом от копринена буба.

Николай Солаков, асистент Институт по криобиология и хранителни технологии: Да се използва като профилактика на различни тежки състояния като деменция, паркинсон, високо кръвно налягане, лоша пропускливост на кръвоносните съдове.

Потребителите оцениха високо луканка, обогатена със златен ром, отлежал в дъбови бъчви.

Тодор Янков, месопроизводител и прералотвател: Българинът е много склонен да експериментира с нови и различни продукти.

Голям интерес сред производителите предизвикват ядливите опаковки от пектин, които подобряват съхраняването на меса и сирена и могат да се консумират заедно с тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Санкции за лекар и работник при фалшив болничен искат работодатели
Санкции за лекар и работник при фалшив болничен искат работодатели
Продължава делото срещу РИОСВ-Варна за добив на газ в Добруджа
Продължава делото срещу РИОСВ-Варна за добив на газ в Добруджа