НОВИНИ

Инспектори откриха сериозни нарушения в заведения за хранене по морето

Засилени проверки в заведенията за хранене по морето. Във Варна днес имаше и хайка на незаконен пазар за живи животни. Мястото е сравнително скрито и само хора от тези среди са знаели за него до днес. Екипът на БНТ видя на място, че има клетки с домашни птици, зайци, дори кучета. Други търговци пък продават храна и лекарства за животните. Всички се проверяват и ще им бъдат наложени глоби.

bnt avatar logo
от Нивелина Няголова
12:35, 08.07.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Заведенията за хранене във Варна също се проверяват масирано. Само през юли инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните са установили сериозни нарушения в заведение за хранене в град Бяла и на плажа в Шкорпиловци.

Д-р Златина Димова - директор на ОДБХ Варна: Натъкнахме се на суровини и храни без произход, с изтекъл срок на годност, липса на всякаква хигиена и персонал, който не е обучен и е с нередовни здравни книжки.

Един от сериозните проблеми в заведенията за хранене това лято е наемането на кадри, които нямат необходимата квалификация.

Д-р Златина Димова - директор на ОДБХ Варна: Понеже персоналът се сменя често, този нов персонал изисква повече обучение, навици, каквито се създават с времето.

Миналия месец инспекторите са проверили 330 заведения за хранене във Варненска област. Иззети са близо близо 100 кг местни и млечни продукти, негодни за консумация. Съставени са близо 90 предписания и актове за нарушения. Собствениците на заведения, които редовно не спазват правилата, се проверяват и по-често.

Д-р Златина Димова - директор на ОДБХ Варна:Тогава вдигаме оценката на риска от един път на тримесечие на един път в месеца, за да го дисциплинираме по този начин.

Проверките ще продължат през целия активен сезон. Ако вие като потребители се натъкнете на нередности в заведенията за хранене можете да подадете сигнал на номер 0 700 122 99.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Настаниха спасените сърнички в Бургаския зоопарк
Настаниха спасените сърнички в Бургаския зоопарк
Българските туристи са сред най-мрънкащите в света
Българските туристи са сред най-мрънкащите в света