НОВИНИ

Инспекторка на съд за подкуп от 20 000 лв

Специализираното звено “Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу държавна служителка за злоупотреба със служебно положение и изнудване с цел подкуп, съобщават от Прокуратурата.

инспекторка съд подкуп 000
bnt avatar logo
от БНТ
12:07, 28.06.2016
Чете се за: 01:55 мин.
У нас

Обвиняемата е назначена за държавен служител на длъжност ”Инспектор по приходите” в ТД на НАП – София-град, в дирекция ”Контрол”, Отдел ”Ревизии”, Сектор ”Ревизии”.

Съобразно длъжностната й характеристика e имала право да прави предложения за предприемане на мерки за предварително обезпечение на задълженията, както и за тяхната промяна или отмяна.

На 18.12.2015 г. била издадена заповед за извършване на данъчна ревизия на ”Ю.Б.Б.” ООД, представлявано и управлявано от свидетелите С.К. и И. Ц. Ревизията следвало да обхване задълженията на дружеството по Закона за ДДС (ЗДДС) в периода 29.05.2013 г. до 31.10.2015 г., както и задълженията по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) за периода 19.10.2011 г. до 31.12.2014 г. В ревизиращия екип участвала обвиняемата П.Р.

В края на месец януари 2016 г. обвиняемата провела телефонен разговор с един от свидетелите, представляващи и управляващи дружеството/ по повод започващата ревизия и впоследствие по телефон и електронна поща двете продължили да комуникират.

Обвиняемата и свидетелката провели и няколко срещи помежду си, на които свидетелката предоставяла на обвиняемата счетоводни документи.

На 18.02.2016 г. обвиняемата от личния си мобилен телефон се обадила на свидетелката и поискала лична среща с нея и с другия свидетел. На неустановена дата в периода 19.02.2016 г. до 22.02.2016 г., обвиняемата посетила офиса на ”Ю.Б.Б.” ООД в гр. София.

По време на срещата обвиняемата заявила на свидетелите, че ще напише акт на представляваното от тях дружество, заради прехвърления праг за регистрация по Закона за ДДС с около хиляда лева, а това е основание да се запорират банковите му сметки. Предложила им да й дадат 2 000 лева, за да напише акт за 20 000 лева, но да не запорира сметките на дружеството. Обърнала се и към единия свидетел и му заявила, че освен тези две хиляди лева, е необходимо да прецени още колко ще даде за екипа й.

„Свидетелят бил силно възмутен от поведението на обвиняемата и на висок тон я попитал как си представя, че той ще даде исканата от нея сума от 2 000 лева, както и допълнителна сума за ревизиращия екип, при положение, че дружеството ще бъде санкционирано по ЗДДС с глоба в размер на 20 000 лева. Обвиняемата отвърнала, че трудът й е недооценен и че съставянето на акт за административно нарушение е най–малката неблагоприятна последица за дружеството, която е във възможностите й, да предизвика, за да навреди на търговското дружество.

В следващите дни обвиняемата продължила да звъни на телефона на свидетелката и изисквала от нея да попълва бланки на различни документи, изискуеми по ДОПК, като й обяснявала също, че на 01.03.2016 г. ще пътува за Куба.

За поискания подкуп свидетелите сигнализирали прокуратурата и започнало разследване от Специализираното звено „Антикорупция“ – СГП.

На 29.02.2016 г. обвиняемата позвънила на свидетеля и се уговорили да се срещнат в 14,30 ч. пред сградата на ТД-НАП-София-град.

В 14,30 ч. на 29.02.2016 г., двамата се срещнали в приемната на ТД НАП – София–град за граждани, където свидетелката предала на обвиняемата фактури за ревизираното дружество. След това по предложение на обвиняемата двете излезли от сградата и се насочили към сградата на 133 СОУ ”Александър Пушкин”в София. Там обвиняемата попитала свидетелката за размера на паричната сума, която й се носи, на което свидетелката отговорила, че носи две банкноти от по петстотин евро. Обвиняемата поискала да получи парите. Банкнотите били предварително белязани от органите на разследването.

Непосредствено след вземането на подкупа обвиняемата била задържана от служители при ГДНП - МВР. На място бил извършен обиск на обвиняемата, при който били открити и иззети предадените й пари.

В хода на разследването са разпитани 18 свидетели, използвани са специални разузнавателни средства, назначени и изготвени са експертизи.

Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 4 000 лева. Наложена й е и забрана да напуска пределите на страната.

Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждането на делото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството одобри промените в закона за отбраната и въоръжените сили
Правителството одобри промените в закона за отбраната и въоръжените сили
916 хиляди туристи са посетили софия през 2015 г.
916 хиляди туристи са посетили софия през 2015 г.