НОВИНИ

Прокуратурата и трудовата инспекция разследват инцидента в мина "Ораново"

Окръжната прокуратура в Благоевград е започнала разследване във връзка с инцидента в мина "Ораново", при който загина 55-годишен миньор. Следовател от „Окръжен следствен отдел“ при Окръжна прокуратура – Благоевград съвместно с инспектори от инспекцията по труда са извършили оглед в мината на мястото на инцидента.

bnt avatar logo
от БТА
10:33, 15.11.2017 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
Прокуратурата и трудовата инспекция разследват инцидента в мина Ораново

С това първо действие всъщност започна и разследване, наблюдавано от Окръжна прокуратура – Благоевград за престъпление по член 123, ал. 1 от Наказателния кодекс, а именно за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно-регламентирана дейност, представляващата източник на повишена опасност. Към момента продължават да се извършват активни действия по разследването. Провеждат се разпити на свидетели и очевидци, назначават се експертизи.


Директорът на трудовата инспекция Валентин Златински не се ангажира със срок за приключване на проверката и с официално становище за причините за инцидента. "В момента се извършва проверка на документацията, технически експертизи, преглеждат се свидетелски показания. По закон проверката трябва да приключи до един месец", допълни Златинов.


Вчера след 16.30 часа празна вагонетка в наклонена галерия в рудник "Ораново" блъсна 55-годишния Стефан Синапов от село Долно Осеново. Пострадалият миньор беше транспортиран до благоевградска болница, но по-късно почина вследствие на тежките травми. "Очаквам материалите от проверката на Инспекцията по труда да бъдат предадени на прокуратурата. Трябва да се разбере истината за смъртта на миньора", каза кметът на село Долно Осеново Бисер Сегменов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия прие закона за регистрацията на чужди медии като чуждестранни агенти
Русия прие закона за регистрацията на чужди медии като "чуждестранни агенти"
Общината в Русе изгражда пешеходен надлез за квартал над булевард „България”
Общината в Русе изгражда пешеходен надлез за квартал над булевард „България”