Строителството на "Златен век" спира, но неговите собственици продължават да твърдят, че сградата има валидно разрешение за строеж до 2020 г., позовавайки се на поправка в Закона за устройство на територията.

Миналият месец тази теза беше подкрепена и от директора на строителния контрол Иван Несторов, както и още преди повече от година, от зам.-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев. Днес обаче, всички институции вече са убедени, че разрешителното е изтекло и поправките в закона не важат за този строеж.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие: Законът няма ретроактивно действие, но е факт, че експерти и юристи се разделиха в мнението си по този казус. Това което ние сега ще направим е да следваме законовата процедура.

Според главния архитект на София заповедта за спиране на строежа най-вероятно ще бъде обжалвана, а докато текат съдебните дела сградата ще бъде обезопасена и запечатана.

Арх. Здравко Здравков, главен архитект на София: Разрешение за строеж има до ноември 2017-та, изтекло е до 2018-та. ДНСК след като издаде своята заповед ще намери достатъчно мотиви , а какво ще се случи в съдебното производство-няма да гадаем.

Все още не е ясно и каква ще е съдбата на всичко построено след- ноември 2018-та , както и на незаконните части от сградата, установени при проверката на ДНСК. От ИК "Лозенец" спират протестите, убедени са, че техните усилия и натиск са победа на гражданското общество.

Никола Вапцаров, Инициативен комитет "Лозенец: Но аз бих се радвал ако в администрацията има по -добри, по-подготвени хора по-съвестни, които да не допускат да се стига до тоя момент. Защото за какво трябва да идваме до министър-председателя и той да решава въпроса.

В открито писмо до премиера Борисов управителят на "Артекс" арх. Пламен Мирянов пита защо не е бил поканен на днешната среща.Според него хората от Инициативния комитет "Лозенец" повтарят вкупом неверни твърдения, които уронват авторитета и престижа на една утвърдена българска строителна компания с 25 годишни традиции.

На 15 април издават заповедта за спиране на строежа "Златен век"

На 15 април издават заповедта за спиране на строежа "Златен век"

Следващият понеделник ще бъде издадена заповедта за спиране на строежа на "Артекс" - "Златен век". Причината са установените от ДНСК нарушения и липса...