НОВИНИ

Институциите решават как да помогнат на майката, изоставила бебето си

Засега 4-месечният Александър няма да бъде върнат на майка си. Отчаяната жена вчера го изостави на детска площадка в София, после се обади в полицията и си го поиска обратно. Момченцето сега е под грижите на лекарите и е добре. Една истинска трагедия разкри този случай - болна и безработна майка не знае какво да направи от отчаяние.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
17:46, 31.07.2017
Чете се за: 01:31 мин.
У нас
Ще помогнат ли институциите на майката и детето?
Емил Тодоров, директор "Закрила на детето" в АСП: Днеска разпоредих на колегите от дирекция "Социално подпомагане" в Елин Пелин да заминат на адреса за да уточнят, нейните намерения спрямо дете. Там е станало ясно, че тя желае да продължи да полага грижи за детето си. Подала е съответното заявление, с което иска да протече процедурата, свързана с реинтеграцията на детето. Освен това, сама тя ще бъда насочена към социална услуга за да бъде извършена оценка на родителският ѝ капацитет.
Как психолозите обясняват реакцията?
Вяра Панайотова, социален работник към фондация "За нашите деца": Често тези хора се страхуват и са притеснени, когато никой около тях не ги подкрепя, те не знаят към кого да се обърнат. Хубаво е тези хора да знаят, че трябва да се обърнат към дирекциите за социално подпомагане, към центровете за подкрепа, като нашия - "Св. София", където те биха получили подкрепа, която им необходима, не е нужно да се стига чак до тук. Но всеки си има собствена история и нямаме право да ги съдим.
;

При какви условия е живяло изоставеното бебе?

Мария Иванова, майка на Александър: Съжалявам, просто беше момент на слабост. Искам си детето обратно.

38-годишната Мария Иванова има още едно дете - 13-годишно момиче, което сега живее при баща си. Последните 12 години Мария работела като сервитьорка. 5 дни преди да излезе в отпуск по майчинство, работодателят ѝ, я принуждава да напусне, по взаимно съгласие. Първоначално Мария отказва, но след серия от заплахи се съгласява.

След като ражда второто си дете - Александър, Мария получава еднократна помощ от 600 лева. Освен на тези пари,останалата без работа самотна майка разчита на едва 185 лева месечна помощ от държавата. Преди дни лекарите установяват, че жената е болна от тежка болест. Необходимо е лечение. А за него трябват пари, Мария е неосигурена.

Мария Иванова, майка на Александър: Три пъти влизах в болница изключвам раждането и просто беше такъв момент и си помислих, че може би ще е по-добре без мен детето и съжалявам много, наистина, че го оставих. Искам си го обратно...

Преосмислила постъпката си днес Мария е категорична, че тя и нейната майка ще съумеят да се грижат за малкия Александър.

Лидия Иванова, баба на Александър: Просто си искаме детето и друго нямаме какво да кажем, щото ще кажа нещо къде не трябва.

Тази сутрин представители на ресорните държавни институции посетиха дома на Мария в елинпелинското село Габра. Заедно с тях видяхме, че семейната едноетажна къща е бедна, а условията на живот трябва да се подобрят. Видяхме обаче, че макар със скромни средствата, семейството е намерило начин да започне ремонт в една от стаите, където иска да гледа бебето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет тона непотребни вещи изхвърлени в Чистота
Пет тона непотребни вещи изхвърлени в "Чистота"
Токов удар е причината за инцидента с асансьора на метростанция Младост 1
Токов удар е причината за инцидента с асансьора на метростанция "Младост 1"