НОВИНИ

Институциите ще гонят бързи срокове за новия регистър за хората с увреждания

Продължават разговорите между властта и представители на хора с увреждания за законовите промени, свързани с личната помощ на хората със специални потребности.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:15, 07.08.2018
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Екстремни срокове за новия регистър за хората с увреждания ще гонят институциите. По думите на вицепремиера Томислав Дончев регистъра трябва да бъде готов до края на януари. Това са се разбрали днес с протестиращите майки и представителите на национално представените организации.

Мая Стоицева: Нещата вървят в правилна посока, още повече заговорихме, че ще се направи проверка за изразходваните до тук средства за неефективния регистър.
Адриана Стоименова, национално представителна организация: В края на август - оптимистичният срок е 20 и да влезе на обсъждане. Стигнахме до разбирателство по въпроса по отношение на финансовата подкрепа. Тя няма да бъде за сметка на личната помощ и ще остане за всички правоимащи лица с ТЕЛК-ови решения над 50% по скала, която е разработена.

До края на тази седмица трябва да се финализира проектът на Закон за хората с увреждания, за да може от 20 август да започне и общественото обсъждане. Като очакванията са до края на септември законът да бъде утвърден от МС и да влезе в НС. През последната седмица социалният министър Бисер Петков с представители на здравното министерство инспектират центрове за хора с увреждания и лечебни заведения.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: До края на септември ще бъдат провери всички дневни центрове за пълнолетни лица с увреждания, чиито брой е 79 към момента. Заедно с Държавната агенция за закрила на детето ще бъдат извършени и проверки в дневните центрове за деца и младежи с увреждания, за да може да имаме цялостни впечатления от качеството на тези услуги.
Томислав Дончев, вицепремиер: До края на годината трябва да изградим такъв регистър, който едва ли е панацея, но би подредил нещата. И би било ясно включително, когато трябва да бюджетираме нови мерки.

На срещата в МС дойде и омбудсманът Мая Манолова. Тя каза, че компромис за това да има 3 закона не е бил постигнат. За това тя и нейния екип очакват финалния вариант на Закона за хората с увреждания, за да може заедно да го синхронизират със Закона за личната помощ. А следващата такава среща ще бъде на 17 август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път от 71 години: Поставят Джоконда във Варненската опера
За първи път от 71 години: Поставят "Джоконда" във Варненската опера
Стабилно е състоянието на българските ученици, ранени при взрива в Болоня
Стабилно е състоянието на българските ученици, ранени при взрива в Болоня