НОВИНИ

Институциите ще си взаимодействат срещу отпадането на деца от училище

Още през юли ще бъде създаден механизъм за взаимодействие между институциите, които ще работят да обхванат и задържат децата от уязвимите групи в детските градини и училищата.Това беше решено днес на национална дискусия, след като достъпът до образование беше обявен за приоритет от правителството.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
22:30, 15.06.2017
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Според просветния министър Красимир Вълчев обхващането на всички деца в училище трябва да е задача на всички институции - министерства, общини, социални служби. Той предлага да се създаде механизъм за съвместна дейност.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Намерението ни е още през юли месец да имаме такъв регламентиран механизъм, да инструктираме съответните структури.

Най-важният участник ще бъдат общините, смята министърът, защото в детските градини задължително трябва да се обхванат всички деца на 5 години и най-вече тези от семейства с нисък социален статус и чийто майчин език не е българският. Според Вълчев ще се мисли и за обхващане на 3 и 4-годишните деца, макар че по-закон това не е задължително. Друг важен фактор са учителите и техните заплати ще бъдат увеличени през септември.

Кирил Ананиев, зам. министър на финансите: Предвиждаме увеличение на заплатите на педагогическите кадри в системата с 15 %. Това вече е отразено в стандартите.

Кметът на София Йорданка Фандъкова даде пример от 2012 г. за обхващане на деца от уязвимите групи в училище и детска градина. Тогава, по думите ѝ, заедно в гетата са влезли общината, социалните служби и министерството на здравеопазването.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Около 2000 деца само за няколко месеца тръгнаха на училище, деца, които не бяха регистрирани, никой не ги знаеше, че живеят на тези места.

Според Фандъкова в детските градини в столицата вече са обхванати всички желаещи 5 и 6-годишни деца, при по-малките имало недостиг на свободни места само в четири района. Вътрешният министър Валентин Радев обеща присъствие на полицаи, когато екипите търсят необхванати в училище деца. Вицепремиерът Томислав Дончев пък обобщи, че сега образованието е най-големият приоритет на правителството, по-важно е от инфраструктурата и може да се сравнява само със сигурността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба на картини от текстил
Изложба на картини от текстил
Учредиха Атлантически съвет на България
Учредиха Атлантически съвет на България