НОВИНИ

Институциите започват проверка след падналата стена на тютюнев склад в Пловдив

Министерството на културата, Дирекцията за строителен контрол в Пловдив и общината започват проверка, след като стена на тютюнев склад в защитена зона беше съборена вчера при разчистване на терен за строителство в съседен имот.

bnt avatar logo
от БНТ
12:13, 05.01.2020
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Тютюневият склад не е индивидуален паметник на културата, но е част от архитектурния ансамбъл „Филипополис-Тримонциум" и всяка намеса там трябва да бъде съгласувана, коментираха от Министерството на културата.

От фирмата собственик на тютюневия склад потвърдиха за БНТ, че тяхната сграда е била засегната при дейностите на съседния терен, но към този момент не е ясно дали ще предяват иск.

Заместник-министър Амелия Гешева заяви, че строителството върху терена, който се намира до тютюневия склад е съгласувано от инвеститора с Министерство на културата, но след инцидента вчера дейностите там са преустановени.

Амелия Гешева, заместник-министър на културата: Това, което беше видимо, че при извършване на изкопни дейности в единия имот е съборена една от стените на тютюнев склад на улица "Г. М. Димитров". Към настоящия момент и към днешна дата са прекратени всички строителни и изкопни дейности. Започва проверка на ДНСК, тъй като това не са сгради паметници на културата, но се намират в зона със различни предписания и режими за опазване на културното наследство.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Расте напрежението между САЩ и Иран след убийството на Касем Солеймани
Расте напрежението между САЩ и Иран след убийството на Касем Солеймани
Полицията предприема засилени проверки по пътищата в страната
Полицията предприема засилени проверки по пътищата в страната