Институтът за космически изследвания и технологии отваря врати за посетители по случай 50 години от създаването си. Всеки може да разгледа апаратурата, лабораториите и тренажора, както и да опита космическа храна.

Над 150 апарати и системи са създадени от българи и са използвани в космически мисии.

Проф. д-р инж. Румен Недков, директор на Институт за космически изследвания и технологии, БАН: Първата българска апаратура работи в областта на космическата физика и измерва електрически магнитни полета. Това са първите датчици.

Тази машина, изстреляна на 1 декември 1972 година, остава в историята, за да отстъпи място на много по-малка апаратура.

Проф. д-р инж. Румен Недков, директор на Институт за космически изследвания и технологии, БАН: Този малък апарат в момента лети около Марс и предава информация за радиационната обстановка.

В Института може да видите и опитате храна за космонавти. Сред по-екзотичните продукти в менюто са боб и боза.

Росен Флоров, експерт български космически храни: Храната, която се приготвя като лиофилизирана обикновено за около две денонощия загубва до 8 пъти от влагата, от водата, която носи. Опитайте този банан. Той е малко странен на вкус, но със сигурност е запазил всички ценни съставки.

В Института може да видите и космическа оранжерия, снимки на първия български космонавт Георги Иванов и дори порфесионален тренажор за обучение на оператори на безпилотни летателни апарати.