НОВИНИ

Институтът за космически изследвания към БАН чества 50-годишен юбилей

Космическа техника, храна и уникални снимки, направени от Космоса от първия български космонавт Георги Иванов. Това са само част от експонатите, които показва в изложба Институтът за космически изследвания и технологии при БАН за своя 50-годишен юбилей. Медиен партньор на честването е Българската национална телевизия.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
21:00, 06.11.2019
Чете се за: 01:33 мин.
Още

Храната в Космоса, по вкус и аромат, не се различава от тази, която слагаме на масата си тук на Земята. Не по-малко любопитни са постиженията, с които се гордее Институтът за космически изследвания и технологии. Сред най-значимите са научните програми на космонавтите Георги Иванов и Александър Александров. Учените от института са разработили и апаратурите за два български спътника и на междупланетна станция за изследването на спътника на Марс - Фобос.

Над 150 са научните апарати, създадени от българи, а след това са изведени в орбита. Едни от най-интересните образци на тази техника са показани в изложбата във фоайето на БАН. А снимките на Георги Иванов, подредени в юбилейната изложба, са направени по време на полета му.

;

Помнете, че трябва да гледате нагоре към звездите, а не надолу в краката си, съветваше приживе Стивън Хокинг. А учените от БАН биха допълнили - защото Космосът влияе на много процеси и явления, с които се сблъскваме ежедневно. Например слънцето и неговите геомагнитни бури.

Доц. Симеон Асеновски - Институт за космически изследвания и технологии- БАН: В момента ние сме по времето на слънчев минимум. Тоест геомагнитните бури са по-рядко като събития, но в същото време са доста по-мощни.

За своята 50-годишна история Институтът за космически изследвания и технологии се гордее с много постижения.

Доц. Деница Борисова - Институт за космически изследвания и технологии- БАН: В момента българска апаратура е разположена на борда на Международната космическа станция и на спътник, който е в орбита около Марс и изследва радиационната обстановка.

Изложбата на Института показва снимки на първия български космонавт Георги Иванов, които БНТ показа във филма "Полет на ръба на безкрая", излъчен в навечерието на 40 годишнина на знаменития му полет. Кадрите от личния архив са направени от борда на космическия кораб „Союз-33". Години след полета му, космонавтът наблюдава все по-голям интерес към Космоса.

Георги Иванов: Защото това е перспективата и там се провеждат най-съвременните научни изследвания.

Изложбата допълват различни уреди, излезли от ръцете на български учени. Включително и космическа оранжерия. Днес нашите учените работят по най-ново поколение оранжерия, която ще снабдява космонавтите със свежа храна.

И днес космонавтите имат възможността да вечерят по български - със сарми и кисело мляко.

Доц. Георги Желев - Институт за космически изследвания и технологии- БАН: Самото осветление, което е необходимо на растенията, се оптимизира с цел икономия на енергията.

България продължава да произвежда космическа храна. Нещо повече - учените обогатяват менюто. Продуктите първо се замразяват, а след това по специална технология се изтегля влагата от тях,

Илиана Начева - Институт по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия: Благодарение на това се получават напълно запазени продукти по форма, същевременно по вкусови и ароматни качества.

Изложбата ще остане във фоайето на БАН до 12 ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Екоактивисти се затварят в клетки за едноседмичен протест
Екоактивисти се затварят в клетки за едноседмичен протест
Премиера на новия български филм В кръг
Премиера на новия български филм "В кръг"