НОВИНИ

​Инструмент на Джордж Харисън от "Бийтълс" на аукцион​

Традиционен индийски музикален инструмент, притежаван от члена на легендарните "Бийтълс" Джордж Харисън, ще бъде обявен на аукцион. Очаква се струнният инструмент да бъде продаден на цена между 50 и 100 хиляди долара.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:45, 28.09.2017
Чете се за: 00:35 мин.
Още
​инструмент джордж харисън бийтълс аукцион​

Ситарът е индийски струнен инструмент от началото на 14-ти век. Той обаче придобива популярност в западния свят през 60-те години на миналия век, най-вече заради британската група "Бийтълс" и особено нейния китарист Джордж Харисън. През 1965 г. той купува ситар, с който е записана една от най-известните песни на групата Norwegian Wood. Именно този инструмент ще бъде обявен на аукцион.

Майкъл Кърк, мениджър на аукционна къща: Това е единственият ситар на "Бийтълс", пускан някога на аукцион. Това е и първият ситар, притежаван от Джордж Харисън. Може да се каже, че именно този инструмент предизвика фурора през 60-те.

Джордж Харисън се научава да свири на ситар и може да се каже, че това отключва любовта му към Индия, индуизма, индийската култура и музика.

Ситарът ще бъде продаден от Джордж Дръмонд, приятел на първата съпруга на легендарния музикант Пати Бойд. Той го получил от Джордж Харисън през 1966 г. като подарък за това, че бил домакин на двойката по време на медения им месец в Барбадос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутати: Ще има минимално увеличение на пенсиите догодина
Депутати: Ще има минимално увеличение на пенсиите догодина
Очакват ни до 24 градуса в края на следващата седмица
Очакват ни до 24 градуса в края на следващата седмица