НОВИНИ

Инструментите в музикалното училище в Русе - стари и амортизирани

Музикални инструменти в окаяно състояние използват децата от русенското училище по изкуствата. От учебното заведение започнаха кампания за набиране на средства за реновирането им. Спешно трябва да се обновят 25 пиана, както и да се подмени механиката на концертния роял в училищната зала „Русе“. Трябва да се купи и нов роял за концертния салон.

bnt avatar logo
от БНТ
07:12, 27.01.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Десетки известни музиканти и танцьори са започнали кариерата си с образование в Националното училище по изкуствата в Русе. Много от надарените деца и в момента представят Русе и страната ни в цяла Европа и дори отвъд океана.

Ива Петрова е завършила музикалната гимназия с народно пеене. Част от обучението е включвало и пиано. Младата русенска певица си спомня, че много от клавишите на инструмента, на който е свирила, не са издавали нито звук. В подобно състояние били почти всички клавирни инструменти в училището. Ива обаче признава, че е получила от преподаватели си качествено обучение, макар и на амортизирано пиано.

Ива Петрова: „Стараеха се да могат да ни покажат всичко, което трябва. Стига да имаш желание – намира се начин. Вкъщи всеки си има пиано или синтезатор, йоника".


;

Механиката на основния роял в концертната зала на училището не е подновявана повече от 3 десетилетия, макар че е необходимо да се извършва на десет години. От училището признават, че имат много дарени инструменти, но и те имат нужда от обновяване. Най-спешно е за руските пиана.

Затова по инициатива на бивша възпитаничка на училището е разкрита дарителска сметка на сайтовете на фондация „Русе – град на свободния дух“ и на училището.

Мария Дуканова, директор на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“: "Делегираният бюджет по малко може да отдели и такива средства, но за цялостен ремонт – няма как да стане“.

От училището се надяват повече хора да се включат в кампанията, за да може час по-скоро да се обновят музикалните инструменти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Соня Найденова: Парламентът пропусна възможността да разпусне ВСС през декември
Соня Найденова: Парламентът пропусна възможността да разпусне ВСС през декември
Камъните падат... в Кресненското дефиле
Камъните падат... в Кресненското дефиле