НОВИНИ

Интеграцията на мигранти на пазара на труда

Как и дали трябва да бъдат интегрирани бежанците и икономическите мигранти на пазара на труда у нас. Това обсъдиха експерти на международна пресконференция, организирана от КНСБ и Европейската конфедерация на профсъюзите. Според някои от участниците, липсата на работна ръка не може да бъде запълнена от мигранти, защото това не е правилното решение на проблема.

Мина Петрова
от Мина Петрова
20:43, 26.09.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Според експертите, бежанците и икономическите мигранти, които идват в България, са много ниско квалифицирани. За да бъдат интегрирани, ще са нужни езиково и професионално обучение, както и задълбочени интервюта с тях, за да бъдат установени намеренията им.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: "Изключително трудна е тяхната интеграция, това е едно, второ , те не искат, да не си правим илюзии. Много от и бежанците, и от икономическите мигранти, минаха и заминаха през България."

Бежанците у нас за тази година са 633 по данни на Държавната агенция за бежанците. 53 % от тях са мъже, 11% жени, а останалите деца. Законодателството предоставя възможност на всеки, който има желание да намери работа според квалификациите си. Каква е реалността?

Цветан Симеонов, председател на БТПП: "Заетостта, която сме успели в България да осигурим е за около 50 човека."
;

Според президента на КНСБ Пламен Димитров, интеграцията на мигрантите за пазара на труда няма да разреши проблема с недостига на работна ръка. Затова, синдикалната организация подготвя детайлен план за привличане на българите от Молдова и Украйна у нас.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: "Говоря за българи, с българско самосъзнание, говорещи български, с български корени. 100 000 хора и граждани с българско самосъзнание са далеч по-важни и ценни, от колкото всякакви други мигранти."

Проектът на КНСБ ще бъде официално представен след месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп председателства заседание на Съвета за сигурност на ООН
Доналд Тръмп председателства заседание на Съвета за сигурност на ООН
Нападнаха и пребиха репортера на Господари на ефира Димитър Върбанов
Нападнаха и пребиха репортера на "Господари на ефира" Димитър Върбанов