Интерактивна стая към Детското отделение на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив създадоха със собствени средства две млади учителки. По този начин те се опитват да направят престоя на малките пациенти в здравното заведение по-приятен. Това е сюжетът на рубриката ни "Търси доброто" днес.

Пловдив

9-годишният Теодор от Свиленград е в болницата от септември. Между процедурите идва в стаята, за да учи и да се забавлява.

Теодор Тодоров: "Играем шах, "Не се сърди човече", редим пъзел - разнообразни игри."

Интерактивната стая в детското отделение става факт благодарение на двете учителки от вече закритото болнично училище -Радослава и Златина.

Радослава Станчева: "Едно различно място от болничната стая, различно от мислите за болестта, от системите, иглите и страха."
Златина Стайкова: "Светлината, усмивките в техните очи ни дават тази надежда и ни кара да идваме тук, макар и доброволно."

В стаята, предоставена безвъзмездно от болницата, има и библиотека. Част от книгите са дарени преди дни от пловдивско издателство.

Манол Пейков - издател: "Съвсем импулсивно реших, че това е кауза, в която искам да се включа."

Жените не получават нито лев за помощта, която оказват на децата.

Радослава Станчева: "Засега ни подкрепят нашите семейства и се надяват на нашия успех."
Деляна Цветкова - майка на Теодор: "На първи ноември почитаме Деня на народните будители и в този ден аз се замислих кои са съвременните будители - такива хора като тях – това са съвременните будители."

Учителките са създали сдружение "Образование и здраве" и кандидатстват за финансиране по различни проекти. А докато това се случи, ще продължават да работят с малките пациенти и да палят светлинките в очите им. Безвъзмездно.

Вижте повече за кампанията Търси Доброто