НОВИНИ

Техноконференция събра виртуалната реалност, 3D принтерите и бисквитените чаши

Българска компания лекува фобии с виртуална реалност. А изобретатели вдъхват живот на идеите си с триизмерно принтиране. Силата на технологиите да решават проблеми събра представители на бизнеса на интерактивна конференция в София. Неин организатор е WATIFY - кампания, финансирана от Европейската комисия.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
20:32, 02.05.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

От здравеопазването до архитектурата - на проблемите във всеки сектор има технологични отговори. В това вярват около сто предприемачи от България и Европа, които участваха на форума в Националния дворец на културата.

Саша Безуханова - основател на гражданската платформа Move.bg: Те разговарят от перспектива на българския опит за това какви са решенията за бъдещето на Европа.

Виртуалната реалност обикновено се свързва с игри и туризъм. Българи обаче използват тази технология и за лечение на фобии. Това се случва с помощта на квалифициран специалист.

Георги Стоянов - основател на клуб за виртуална реалност: Ако вие имате фобия към паяк, първоначално започвате да виждате през очилата графики и груби картинки на паяци. Той започва да ви обективизира страха и да ви обяснява защо това не е рационален страх. И започва да се преминава от този тип базова графика към по-фотореалистични модели, докато най-накрая се стигне до едно движение на паяк по ръката ви.
;

Триизмерният печат също обещава да бъде една от водещите технологии на бъдещето. Не само за производство на сувенири, а и на много по-големи съоръжения. Не се изненадвайте, ако скоро видите на живо принтирана къща.

Нона Цекова - архитект: 3D принтирането може да се използва и за прототипи, т.е. за проверяване на една идея в различни варианти, и то много бързо, за да се стигне до правилния краен резултат, който след това да може да се произведе."

А в търсене на правилния вариант за изчистване на околната среда друга българска компания предложи хрупкаво решение - чаша, която се яде.

Когато пием кафе, сме свикнали да получаваме бисквитка с него. Сега обаче можем да сипем самото кафе в бисквитена чаша, като по този начин пазим природата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските превозвачи излизат на национален протест на 15-16 май
Българските превозвачи излизат на национален протест на 15-16 май
Пациентски организации алармират за задаваща се криза с медикаментите срещу СПИН
Пациентски организации алармират за задаваща се криза с медикаментите срещу СПИН