НОВИНИ

Интерконекторът България-Румъния се въвежда в експлоатация

Газопреносните оператори "Булгартрансгаз" ЕАД и "Трансгаз" С.А.-Румъния завършиха изграждането на междусистемната газова връзка България-Румъния, съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:34, 10.11.2016
Чете се за: 00:24 мин.
У нас
интерконекторът българия румъния въвежда експлоатация

Интерконекторът България-Румъния е с обща дължина 25 км, от които 15.4 км на българска територия, 7.5 км на румънска територия и 2.1 км подводен преход през р. Дунав - основен и резервен газопровод. Тази година "Булгартрансгаз" ЕАД и "Трансгаз" С.А." подписаха договор с австрийската компания Хабау за изграждане на основния и резервния газопровод под река Дунав.

С пускането в експлоатация на интерконектора се изпълнява едно от изискванията на Европейския енергиен съюз за изграждане на липсващата междусистемна свързаност на газопреносните системи между страните. Увеличава се интеграцията на регионалния пазар на природен газ в Югоизточна Европа. Газовата връзка България-Румъния ще допринесе за диверсификацията на доставките на природен газ за двете страни, ще се гарантират постоянни и сигурни доставки на природен газ за битовите и индустриалните потребители в България и Румъния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановка на историческа битка от преди 500 години
Възстановка на историческа битка от преди 500 години
Брат Пит не е проявил жестоко отношение към сина си
Брат Пит не е проявил жестоко отношение към сина си