НОВИНИ

Интерконекторът България – Сърбия трябва да заработи през 2022 г.

Междусистемната връзка България – Сърбия трябва да бъде въведена в експлоатация през 2022 г. Това потвърдиха енергийните министри на двете страни Теменужка Петкова и Александър Антич. Те разговаряха в Белград, където се провежда среща на върха, посветена на енергийната сигурност в региона, съобщиха от Министерството на енергетиката.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:26, 03.06.2019
Чете се за: 00:23 мин.
У нас

Според единодушното мнение и на двамата, изграждането на липсващата инфраструктура е ключово условие за постигане на енергийна сигурност и конкуренция в газовите доставки за региона на Югоизточна Европа.

Министър Петкова информира своя сръбски колега за развитието на проекта за междусистемна връзка Гърция – България и припомни, че преди броени дни беше даден старт на нейното изграждане.

Целта е връзката да бъде пусната в търговска експлоатация през 2020 г., което ще осигури получаването на договорените количества от 1 млрд. куб. м. природен газ годишно от находището Шах Дениз 2 в Азербайджан.

По-рано през деня министър Петкова обсъди с министъра на икономиката на Черна гора Драгица Секулич възможностите за двустранно сътрудничество в областта на енергетиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОСВ: Няма преливащи язовири на територията на страната
МОСВ: Няма преливащи язовири на територията на страната
Лидерът на британската Партия на независимостта подаде оставка
Лидерът на британската Партия на независимостта подаде оставка