НОВИНИ

Интернет полиция ще патрулира в Белгия

В Белгия интернет полиция ще патрулира във виртуалния свят. Специално звено към вътрешното министерство ще сърфира в мрежата и контролира за терористични послания, призиви към екстремизъм, език на омразата и расистки изказвания.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:35, 04.01.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Министърът на вътрешните работи на Белгия Ян Ямбон обяви война на екстремистките и терористични послания в мрежата. Повод за острата реакция на Ямбон стана вълната от расистки мнения в интернет след смъртта на 23-годишен белгийски турчин Керим Акил, който загина в атентата в нощния клуб в Истанбул. За два дни социалните мрежи бяха залети с антиислямски и антитурски мнения. Бащата на жертвата реагира огорчен.

Али Акил, баща на Керим: Аз не погребах сина си в Терция, а тук в Белгия. Аз съм част от тази страна. Единствено нещо, което очаквам от белгийците, е малко разбиране моля. Тези расисти, бедните, те не знаят какво правят.

Към белгийската полиция вече една година работи звено, което се занимава с проследяването на екстремисти и терористи в мрежата. Сега това звено ще бъде разширено и ще следи и за растистки изказвания, език на омразата и дори педофилия.

Ян Ямбон, министър на вътрешните работи на Белгия: Около 400 профила във фейсбук и туитър вече са затворени. Ще предоставя повече ресурс на това звено, вече обявихме 15 нови позиции, защото мисля, че е патрулирането във виртуалния свят е също толкова важно, както и в реалния.

Това не е първият случай на масова проява на расизъм в социалните медии. Преди време обект на подобни съобщения в интернет стана момче, което трагично загина в Мароко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недостатъчно станции за измерване на замърсения въздух в София
Недостатъчно станции за измерване на замърсения въздух в София
Училището в Хитрино отваря врати в понеделник
Училището в Хитрино отваря врати в понеделник