Представители на международните институции - Интерпол, Европол, ФИФА и УЕФА дискутираха почтеността в спорта и проблема с манипулирането на спортните състезания. Домакин на срещата във Варна беше спортният министър Красен Кралев.

Много интересни факти се дискутираха на срещата по отношение на уреждането на спортни състезания. Данните изнесе министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Според тях тенисът вече категорично изпреварва футбола по подадени сигнали за съмнения за манипулиране на мачове. Докладът на Европейската асоциация за сигурност в спорта за миналата година показва, че са подадени 266 сигнала за съмнителни залагания в спорта. От тях 160 са за тенис срещи, а само 45 за футболни. Притеснителен обаче е фактът, че 144 от сигналите са в Европа, което поставя нашия континент убедително на първо място в тази статистика.

Днес срещата ще започне в 14:00 часа. Акцентът в нея ще е създаване и развитие на Национална платформа за борба с манипулирането на спортни състезания. Своя опит по време на срещата ще споделят представители на международни институции, борещи се с корупцията в спорта, като Интерпол, Европол и ООН. От българска страна ще участват представители на МВР, Министерство на правосъдието, Комисия по хазарта, БФС и хазартните оператори.

След последния инцидент по време на вечното дерби, в което пострада жена от структурите на МВР, държавата обяви война на футболното хулиганство. Депутатите вече подготвят нов закон, който да ограничи агресията на стадионите и да има по-строги санкции за нарушителите. Това ще стане чрез краткосрочни и дългосрочни мерки, които влизат незабавно.

Част от краткосрочните мерки включват повече камери на стадионите и засилено полицейско присъствие, а по отношение на дългосрочните мерки е заложено въвеждане на проверка на самоличността на всеки един, който си е закупил билет и новия закон за футболното хулиганство. Според министър Красен Кралев, законът трябва да бъде приет до една година. Дотогава предстои много работа и редица важни срещи между институциите, отговорни да опазят живота и здравето на хората по време на спортните събития.

Красен Кралев, министър на младежта и спорта: "Категорично сме тръгнали в тази посока да се търси вече индивидуална отговорност от страна на тези малко на брой хора, които тероризират всички зрители. Виждате, че много малко родители водят децата си на стадиона и това е смисълът. Тези всички състезания се правят затова, за да може те да се запалят по любимия спорт, в случая това е футболът, да могат да гледат и големите как практикуват този спорт. Футболът е най-популярният спорт и не може да допуснем децата ни да стоят встрани от стадионите. Просто трябва да има една сигурна, стабилна среда, да е празник, както в другите държави от Западна Европа."

В сряда предстои поредният епизод от вечното дерби между Левски и ЦСКА – София, този път мачът е за Купата на България. Очаква се на Националния стадион “Васил Левски” отново да има хиляди фенове на двата отбора. Очаква се мерките за сигурност да са драконовски. Засилено присъствие ще има на полиция и жандармерия, за да се избегне инцидент, като този в последния мач между Левски и ЦСКА - София. Вече са закупени и нови камери, които ще бъдат монтирани на националния стадион “Васил Левски” специално за дербито. Те ще помагат по-бързо да бъдат открити нарушителите.